De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 30 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Israël sloopt zijn woning in wraakactie
Arafat onder vuur
   
 

door Frank van Vliet TEL AVIV - Israëlische elitetroepen hebben gisteren slag geleverd met de getrouwen van Jasser Arafat binnen diens hoofdkwartier in Ramallah. De Palestijnen zeggen voor het leven van Arafat te vrezen en omschrijven de situatie als "zeer, zeer gevaarlijk".

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 14kb)
Hevige explosies gisteren bij Jasser Arafats kantoor in Ramallah op de Westoever. (Foto: AP)
De felle gevechten, soms van man tot man, hadden gisteravond aan Palestijnse zijde vijf slachtoffers gemaakt en aan Israëlische kant één. De operatie kwam nadat premier Sjaron Arafat tot "een vijand" had verklaard en gezegd had "hem te zullen isoleren om een einde te maken aan de infrastructuur van het terrorisme".

Jeruzalem heeft ook gezegd zich niet meer te houden aan het "eenzijdige staakt-het-vuren" dat bedoeld was om de missie van de Amerikaanse ex-generaal Anthony Zinni een kans te geven. "Het is nu echt oorlog", luidt het ook in de Israëlische pers.

Arafat zelf belt in de kelderverdieping van het complex in Ramallah met zijn Arabische bondgenoten en de Amerikanen om hun te vragen Ariel Sjaron tot inkeer te brengen. Een deel van zijn verblijven boven de grond is door het leger in puin geschoten.

De Palestijnse leider zei bereid te zijn een "martelaar" te worden en bezwoer de Palestijnen de strijd niet op te geven.

Israël zegt niet uit te zijn op het doden van Arafat en de troepen nadrukkelijk opdracht te hebben gegeven niet op hem te schieten, maar de kans dat Arafat iets overkomt in de chaotische situatie is niet ondenkbaar.

Het Israëlische leger ging gisteren veel verder dan bij eerdere acties, waarbij de tanks vlak voor het hoofdkwartier van Arafat stopten. Deze keer sloegen de Israëlische tanks en bulldozers gaten in de muren die het complex omringen en drongen de Israëlische soldaten de gebouwen binnen om kamer voor kamer te doorzoeken. De Israëli's sloten ook enige tijd Arafats electriciteit en telefoon af.

Volgens Israël zal de actie worden uitgebreid naar andere steden en zal men zeker een aantal weken op Palestijns grondgebied blijven om militanten op te jagen en wapens in beslag te nemen. In het uitgebreide hoofdkwartier van Arafat verrichtte het Israëlische leger gisteren zeker 70 arrestaties. Onder de opgepakte personen zouden zich ook de moordenaars van de Israëlische minister van Toerisme, Rehavam Zeevi, bevinden, die daar in een Palestijnse cel zaten.

Reservisten

De ernst van de situatie wordt nog eens versterkt door het besluit zeker 20.000 reservisten op te roepen. Het is voor het eerst in het al achttien maanden slepende conflict dat deze groep aan het reguliere leger wordt toegevoegd.

De Israëlische invasie komt nadat eerder deze week een Palestijnse zelfmoordenaar zichzelf opblies in een hotel in Netanja. Dat gebeurde aan het begin van de Pesach-viering en heeft daardoor bij de Israëli's nog meer kwaad bloed gezet dan normaal. Het dodental van die actie is inmiddels opgelopen tot 22.

Het voorbeeld van de zelfmoordenaar van Netanja werd gisteren gevolgd door een 18-jarige Palestijnse vrouw die zichzelf opblies in een supermarkt in Jeruzalem.

Behalve de vrouw kwamen twee Israëli's om het leven en raakten er twee gewond. Eerder op de dag werden twee Israëli's door messteken gedood in de joodse nederzetting Netzarim in de Gazastrook.

Zelfs het religieuze hart van Jeruzalem, dat gevormd wordt door de klaagmuur en de Al-Aksa moskee, stond in het teken van de onlusten. Israëlische troepen vuurden traangas af op moslims die stenen gooiden naar de joden bij de klaagmuur en bestormden het moskeeterrein. Bij die acties, waarbij traangas werd ingezet, raakten een Israëlische agent en vijf moslims gewond.

Zie ook pagina 9



 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 30 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.