De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 30 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Somalische reisagent spil mensensmokkel
   
 

door Bart Olmer LEEUWARDEN - De Somalische gemeenschap in Nederland smokkelt op grote schaal landgenoten ons land binnen op een ",kinderlijk eenvoudige manier", aldus justitie in Leeuwarden.

.Spil in die zwendel is reisagent Mohamoud Hersi E. (45), de Somalische eigenaar van reisbureau Qatala in Leeuwarden, tegen wie gistermiddag twee jaar cel is geëist voor de rechtbank Leeuwarden.

Justitie meent dat de man, die als enige in Nederland een reisbureau heeft speciaal voor Somalië, de grote regelaar is achter twee ontdekte smokkelmethoden, waarmee op jaarbasis goud geld werd verdiend.

Uit justitiedossiers blijkt dat Somaliërs hun Nederlandse paspoorten uitlenen aan 'look-a-likes' in hun geboorteland, die daarmee ongehinderd naar ons omringende landen vliegen. "Ze mijden Schiphol, want daar vallen ze door de mand, omdat ze de taal niet spreken", aldus officier van justitie Oebele Brouwer.

Met hun 'geleende' Nederlandse paspoorten wordt de illegalen echter geen strobreed in de weg gelegd in andere Schengenlanden.

"Een Franse douanier vraagt hen niet enkele zinnen Nederlands te spreken", aldus justitie.

Geboorteland

Bij de tweede methode vliegen Somaliërs met Nederlandse paspoorten naar hun geboorteland. In die paspoorten staan namen van Nederlandse kinderen, waaronder de illegale jongeren mee terug worden genomen, zogenaamd als 'Nederlandse' kinderen.

"In Nederland worden deze alleenstaande minderjarige asielzoekers ondergebracht bij Somalische gastgezinnen, die daarvoor een maandelijkse rijksvergoeding ontvangen tot €400", aldus justitie. Die verdenkt de Somaliërs ervan zo óók nog eens te verdienen aan het gebrek aan opvang voor deze asielzoekertjes.

De malafide reisagent kon de smokkelsporen uitwissen in boekingscomputers en hoorde via tipgevers als justitie onraad rook. Justitie noemt de zwendel met de Nederlandse paspoorten "zeer omvangrijk. Er zijn grote bedragen mee gemoeid".

De omvangrijke smokkelaffaire werd onthult nadat witwaspraktijken waren ontdekt bij het gewraakte reisbureau, die gigantische bedragen wegsluisde naar Somalië.

Het langdurige politieonderzoek, waarbij telefoons, mobieltjes en e-mail werden getapt, verdachten geobserveerd, bankrekeningen werden onderzocht en plaatsbepalingsystemen werden geplaatst onder voertuigen, is volgens justitie "peperduur" geweest. Het onderzoek werd bemoeilijkt door taalproblemen en de wisselende namen van Somaliërs.

De hoofdverdachte boekte voor de smokkelaars tickets, regelde visa, kocht paspoorten, bepaalde de gunstige smokkelroutes en gaf hen adviezen, onder meer om de gesmokkelde mensen enkele woorden Nederlands te laten leren. Ook moesten de illegalen hun reispapieren uit hun hoofd leren, aldus justitie.

Eén van zijn handlangsters Fowsiye I., die onder Somaliërs de bijnaam 'Roda de smokkelaarster' had, is door de rechtbank Haarlem veroordeeld tot één jaar cel voor de smokkel van minderjarige kinderen.

Justitie meent dat het 'reisagentschap' van Mohamoud Hersi E. speciaal is opgezet voor de georganiseerde mensensmokkel. De illegalen werden overgevlogen naar Duitsland, Frankrijk en Roemenië. Over dat laatste land zegt de hoofdverdachte in een door justitie afgeluisterd gesprek: "Via die route zijn de laatste tijd zeker twintig mensen zonder problemen doorgereisd. Als je eenmaal bent geland, weet niemand waar je vandaan kwam."

Duits onderzoek naar de smokkelbende liep stuk, omdat een Somalische justitietolk informatie doorspeelde aan de gearresteerde illegalen, die daardoor vrijuit gingen.

Financiële rechercheurs hebben gigantische geldstromen achterhaald, die mogelijk afkomstig zijn van de smokkelmethoden. Een slapende Somalische stichting, zogenaamd voor culturele doeleinden, boekte tonnen over aan een vliegmaatschappij. De hoofdverdachte was stichtingsecretaris.

"Opmerkelijk is ook dat veel Somaliërs opgeven dat ze hun Nederlandse paspoort zijn kwijtgeraakt", aldus de officier. "Bovendien gaan opmerkelijk veel van hen terug voor vakantie naar hun land, terwijl ze toch vreesden voor hun leven. Sommige kinderen, die hier een status hebben, gaan voor hun opvoeding terug naar Somalië." Alle betrokken opsporingsdiensten zijn inmiddels uitvoerig geïnformeerd over de Somalische smokkelroutes.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 30 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.