De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 29 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Crimineeltjes na straf onder toezicht

Van onze verslaggevers

   
 

DEN HAAG - Jonge crimineeltjes die hun straf hebben uitgezeten, worden straks verplicht zes tot negen maanden onder toezicht gesteld van de reclassering.

Deze organisatie gaat de jongeren weer het rechte pad op helpen door hen intensief te begeleiden bij het vinden van een baan of het volgen van een opleiding.

Dat is een van de vele maatregelen die het kabinet wil nemen om de jeugdcriminaliteit beter te bestrijden.

De Algemene Rekenkamer veegt in een gisteren verschenen rapport de vloer aan met de manier waarop gemeenten, hulpverleners en justitie de criminaliteit onder jongeren bestrijden. Volgens de Rekenkamer wordt er vaak niet adequaat gereageerd op criminele jongeren en werken de instanties regelmatig volledig langs elkaar heen. Van liefst veertig procent van de bij het onderzoek betrokken jongeren kon bijvoorbeeld niet in hun dossier worden vastgesteld of zij vervolgd zijn of niet.

Samenwerken

Staatssecretaris Kalsbeek (Justitie) geeft toe dat er nog veel moet worden verbeterd. Jeugdinstellingen moeten beter met elkaar gaan samenwerken en criminele jongeren moeten intensief worden gevolgd. Bovendien moeten de crimineeltjes veel meer op hun gedrag worden afgerekend. "De tijd van vrijblijvendheid is voorbij. We moeten boven op de criminele jongeren gaan zitten en hen niet meer loslaten'', aldus Kalsbeek, die in totaal jaarlijks ruim 150 miljoen euro extra wil inzetten voor de bestrijding van de jeugdcriminaliteit. Dit geld moet door het nieuwe kabinet in het regeerakkoord worden geregeld.

De raad van hoofdcommissarissen is blij met de strengere maatregelen. "Wij pakken die gasten op maar zien ze elke keer weer terug. Na de aanhouding worden ze onvoldoende vervolgd. Als wij dezelfde gezichten vijf keer in de week terugzien, zit er iets fout in het systeem'', aldus de woordvoerder van de raad van hoofdcommissarissen.

Kalsbeek wil verder dat jongeren voor wie de kans groot is dat zij opnieuw de fout ingaan, meteen in voorlopige hechtenis worden genomen. Iedere jongere die wordt aangehouden, krijgt eerst een stevig gesprek waar zijn ouders bij aanwezig zijn. Ouders die niet mee willen werken, worden verplicht deel te nemen aan een opvoedcursus.

Jeugdgevangenis

Verder wordt het aantal plaatsen in jeugdgevangenissen uitgebreid met enkele honderden naar meer dan 3000. Ook komen er meer plaatsen in internaten voor criminele jongeren.

Daarnaast moet de registratie van de crimineeltjes fors worden verbeterd. Volgens de Rekenkamer wordt er nu bijvoorbeeld nauwelijks onderzocht of een eenmaal opgepakte jongere grote kans maakt op een criminele carrière.

Kalsbeek geeft toe dat veel beter in kaart moet worden gebracht welke instanties zich al over een crimineeltje hebben gebogen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 29 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.