De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 28 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Golftalent Maarten Lafeber
keihard op weg naar Europese top

   
 

ZANDVOORT - Het golfseizoen is amper gestart, maar Maarten Lafeber heeft al zo'n slordige 80.000 euro bij elkaar geslagen. Veel meer dan met prijzengeld, is het grootste 27-jarige golftalent dat ons land kent, bezig met zijn toekomst in de keiharde wereld van het professionele golf. Het kon in het verleden niet altijd van hem worden gezegd, maar Maarten Lafeber oogt intussen als een van zelfvertrouwen blakende professional, die niets aan het toeval over laat en voorbeeldig met zijn sport bezig is.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 14kb)
Maarten Lafeber: "Je moet je echt het leplazarus werken, want de onderlinge verschillen zijn uiterst klein."
Dit weekeinde leverde hij in Madeira zijn beste prestatie ooit op de Europese Tour met een imposante recordronde in 64 slagen (10 parren, 8 birdies), resulterend in een fraaie tweede plaats in de eindrangschikking. Ofschoon er bij de prijsuitreiking nog geen lachje af kon ("Ik had dit toernooi moeten winnen"), geniet hij van de onmiskenbare vorderingen in zijn spel.

"Dit is nu mijn vierde jaar op de Europese Tour en ik heb veel geleerd. Dat komt omdat ik de laatste paar jaar toch flink op mijn bek ben gegaan. In het begin kom je voor allerlei onverwachte problemen te staan. Wanneer vertrek je naar een toernooi en in welk hotel ga je? Welk toernooi speel je wel en welke niet? Als jonge vent op de Tour moet je alles zelf uitvinden. Het is een gemis dat wij geen echte golfcultuur in ons land hebben. Een jonge Engelse pro bijvoorbeeld heeft het een stuk makkelijker, omdat hij bij talloze mensen en geroutineerde collega's te rade kan gaan."

Die aanvangsproblemen zijn nu achter de rug. Iedereen kent hem en hij krijgt het gevoel erbij te horen. Ook de caddies op de Tour ruiken geld en staan dan ook voor hem in de rij.

Lafeber: "Op een gegeven moment dwing je door je prestaties respect af. Ze zien ook snel genoeg hoe je je sport benadert en wat je er voor doet. Dat laatste is veel, want vooral het fitnessgebeuren wordt de laatste tijd zeer serieus genomen. Ik ben er drie keer per week mee bezig en duik dan ook nog het krachthonk in. Alleen op je talent kom je er niet meer. Je moet je echt het leplazarus werken, want de onderlinge verschillen zijn uiterst klein."

"Ik wil één van de beste golfers van Europa worden. Daar is geduld, maar bovenal doorzettingsvermogen voor nodig. Ik weeg nu 80 kilo, ben van origine lang en mager, maar aan het eind van dit jaar wil ik 90 kilo wegen en veel meer spieren hebben. Die spieren zijn nodig om mijn rug te onderhouden en om blessures te voorkomen. Ook de balans in mijn swing moet beter en daarvoor moet ik sterker worden. Het vetpercentage moet omlaag en de spierkracht omhoog."

Met zijn ijzers, zo wijzen de grafieken aan, is hij nu al één van de langste op de Tour, maar zijn korte spel rond de green is voor verbetering vatbaar. Ook het putten moet beter, want door drie-putts op de holes 9, 11 en 13 ontging hem uiteindelijk de zege in Madeira. Die overwinning zou hem twee jaar lang verzekerd hebben van een Tour-kaart. "Dan had ik met mijn coach nog veel meer aan mijn swing kunnen werken", aldus Lafeber die zich over het behoud van zijn Tour-kaart overigens absoluut geen zorgen hoeft te maken.

Op 11 april gaat hij voor een week opnieuw op trainingsstage naar Amerika, waar de befaamde leraar Gregor Jamieson op hem wacht.

"Hij is de head-pro van Lake Nona en ik heb veel vertrouwen in zijn manier van werken. Eind vorig jaar ben ik er twee weken geweest. Het is uitsluitend keihard trainen van 's morgens acht tot 's avonds zes uur. Mijn ex-coach Leif Nyholm had hem aanbevolen. Die man geeft alleen de echte toppers les. 'Met jou kunnen we erg ver komen', was zijn conclusie, maar hij voegde er wel aan toe: 'Het kan tien tot achttien maanden duren voordat je swing helemaal perfect is.' Ik heb duizenden ballen geslagen en kwam bijna huilend van de driving-range af. Ik kon niks meer. Alles voelde raar aan. De Duitser Sven Strüver had me al gewaarschuwd: 'Het is loodzwaar, maar zet door en blijf erin geloven'."

En Lafeber gelooft er in. Op de supergreens van Lake Nona gaat hij straks aan zijn putten werken. Nergens anders immers zijn de greens zo snel als daar. Dit seizoen wil hij 28 van de 35 toernooien spelen en zijn doel is aan het eind mee te mogen doen aan de Volvo Masters, waar alleen de beste vijftig spelers van de Tour een uitnodiging voor krijgen.

Waar een wil is, is een weg. De aandelenactie (de 7500 beschikbare documenten à 100 gulden waren in no-time uitverkocht) gold ooit als groot succes. De kopers kunnen gerust zijn, want in drie jaar tijd op de Europese Tour en een jaar op de Challenge Tour verdiende hij al meer dan 500.000 euro aan prijzengeld. En eigenlijk staat Maarten Lafeber nog maar aan het begin van wat een glansrijke carrière kan worden.

Een middagje golfen met Tiger Woods op de thuisbaan van het Amerikaanse golffenomeen, de Isleworth Country Club in Windermere, Florida. De hoogste bieder op internetveiling eBay.com mag dit uitzonderlijke uitstapje maken.

De opbrengst gaat naar de Tiger Woods Foundation, een stichting die projecten voor kansarme Amerikaanse jongeren financiert. De internetveiling begint vandaag.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 28 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.