De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 28 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Lef beloond in
Dwars door Vlaanderen

   
 

door Ard Bierens WAREGEM - Op de meet worden de prijzen verdeeld. Een spreuk die dateert uit vervlogen tijden, maar die elke coureur in zijn koerstrui met zich meedraagt. Dwars door Vlaanderen was typisch zo'n wedstrijd waar het koersverloop meer beloofde dan wat de uitslag uiteindelijk weergaf. En waar de gevestigde waarde zich verslikte in die oude wijsheid.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
De Australische renner Baden Cooke heeft de Belgische favorieten in ontgoocheling acher zich gelaten en wint Dwars door Vlaanderen. (Foto: foto Cor Vos)
De jonge Australiër Baden Cooke had in de finale adem in overschot en lak aan reputaties. Op de erelijst van de voorbereidingswedstrijd van de Ronde van Vlaanderen is hij na Olaf Ludwig pas de tweede niet-Nederlander of -Belg in 57 edities. Het waren in Waregem dan ook de coureurs uit de Lage Landen die hun wonden likten. De Vlamingen omdat ze de koers wel domineerden, maar niet afmaakten. De Nederlanders omdat ze op het moment suprème niet thuis gaven.

Aan de vooravond van de koers had ploegleider Johan Capiot zijn renners van BankGiroLoterij bij zich geroepen. De resultaten en de behaalde publiciteit stelden hem zo ontevreden dat een donderspeech hun deel werd. Van enig effect was gisteren nog geen sprake.

Rabobank reed zich wel in de kijker, maar de vlucht van 137 kilometer van Matthé Pronk werd overschaduwd door het feit dat de bankiersformatie finaal de slag miste toen de wedstrijd in de beslissende plooi werd gelegd. Adri van Houwelingen dirigeerde zijn pupillen daarop naar voren om de achtervolging te leiden. Niet zozeer om alsnog zegekansen af te dwingen, maar als kunstgreep om zijn overwegend jonge renners te verplichten zich nog met het verdere koersverloop te bemoeien. Een les op weg naar volwassenheid.

Alleen Karsten Kroon werd achter de hand gehouden. Met andere woorden: de Drent was de kopman die mee had moeten springen toen routiniers als Johan Museeuw en Peter van Petegem hun hielen lichtten. "Als die had gereden als Cooke, was hij nu het mannetje geweest", wist Van Houwelingen. Van Kroon wordt meer initiatief en durf verwacht. Van Houwelingen rekende het Kroon daarom persoonlijk aan dat zijn ploeg in de slotfase achter de feiten aan moest rijden. "Vandaag kon hij het niet, volgende week misschien wel. Is dat een fout of een tekortkoming; is dat een gebrek aan dit of dat? Je moet hem nu niet op één koers beoordelen."

Saillant detail: winnaar Cooke zou dit seizoen eigenlijk in het shirt van Rabobank hebben gereden. De Australiër maakte namelijk deel uit van de geplande deal met zijn landgenoot Bradley McGee. Die ging uiteindelijk niet door. Naar verluidt mede omdat het management van de ploeg wel bijzonder gecharmeerd was van McGee, maar minder van zijn boezemvriend.

Die bewees gisteren dat het einde van zijn mogelijkheden nog niet in zicht is. Keer op keer liet hij zien een neusje voor het goede moment te hebben. Niet gehinderd door enige parcourskennis zwierf hij als een vrijbuiter door het peloton. Met zijn vierde aanval van de dag liet hij de Belgische favorieten in ontgoocheling achter.

De Vlamingen waren doodsbang elkaar de zege in de schoot te werpen, waardoor de Australische pionier zomaar een vrijgeleide kreeg. "Met mijn laatste krachten waagde ik een laatste poging. Ik kan normaal redelijk rap aankomen, maar vandaag (gisteren, red.) had ik geen sprintersbenen. Steeds als ze harder gingen rijden, ben ik naar voren gereden om de aanval te kiezen. Vorige week ben ik gevallen met de scooter. Omdat ik last had van mijn hoofd, heb ik afgelopen week nauwelijks getraind. Die rust heeft me kennelijk goed gedaan."

Met een imposant machtsvertoon heeft Hans Dekkers gisteren Dwars door Vlaanderen voor beloften gewonnen. De wedstrijd, officieel Grote Prijs Stad Waregem geheten, telt mee voor de wereldbeker voor renners tot 23 jaar. De Eindhovenaar (20) betitelde zijn spurtzege als de mooiste overwinning tot dusver. "Zonder twijfel de allerbelangrijkste. Nooit eerder won ik een wereldbekerkoers. Bovendien klop ik hier grote jongens waarmee je altijd rekening moet houden. Top dat ik het af kon maken", vond de Rabobank-renner.

Uitslagen wielrennen:

Dwars door Vlaanderen. Kortrijk - Waregem: 1. Cooke (Aus) 201 km in 5.14.00 (38,40 km/uur), 2. Bodrogi (Hon) 0.04, 3. Planckaert (Bel).

Catalaanse Week. Derde etappe Castello d'Empuries - Coll de Pal:1. Guerini (Ita) 157 km in 4.26.14, 2. Mercado (Spa) 0.03, 3. Piepoli (Ita) 0.58.

Algemeen klassement: 1. Mercado 11.14.00, 2. Guerini 0.15, 3. Gontsjar 0.27.

Internationale wielerweek Coppi-Bartali. Tweede etappe Riccione - Faenza:1. Petacchi (Ita) 197 km in 5.06.13, 2. Bennati (Ita), 3. Bratkowski (Dui). Algemeen klassement: 1. Petacchi 7.42.31, 2. Aggiano 0.08, 3. Trampusch.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 28 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.