De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 28 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  'Werkgevers hebben
geen respect
voor bouwvakkers'

   
 

AMSTERDAM - De starre houding van werkgevers in de cao-onderhandelingen voor de bouw duidt op minachting voor de eigen werknemers. Dat vindt voorzitter Roel de Vries van FNV Bouw. Beide partijen hebben al zes keer rond de tafel gezeten voor een nieuwe cao, maar de onderhandelingen liepen steeds op niets uit.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 20kb)
Roel de Vries
De afgelopen weken werden estafettestakingen in gang gezet. "Als de houding van de werkgevers niet verandert, zal de omvang en de duur van de acties na Pasen flink worden uitgebreid", aldus De Vries. "Het is geen probleem om in no time op het niveau van de stakingen als in 1995 te zitten. En we blijven staken totdat er een nieuwe cao ligt."

Vandaag gaat in tegenstelling tot de afgelopen weken een groot deel van de bouw plat. Er is een landelijke stakingsdag uitgeroepen. Bouwvakkers uit het hele land zullen samenkomen in de Utrechtse Jaarbeurs. Op die demonstratie worden zo'n 15.000 werknemers verwacht.

Het is voor het eerst sinds de massale bouwstaking in 1995, dat er weer zo'n grootschalig protest tegen de werkgevers plaatsvindt. In dat jaar vond de grootste en langste staking in de sector plaats. De bouw ging toen voor 24 dagen plat. Zelfs het kabinet sprak toen nog zijn verontrusting uit over het conflict tussen de ondernemers en werknemers.

Ditmaal hebben de bonden gekozen voor een andere aanpak. Kleinschaliger staken en voor een bepaalde tijd. "De massale stakingen van 1995 hebben een te zware wissel getrokken op de organisatie en de stakers. Ook andere belanghebbenden, zoals kopers, kwamen in de problemen. De financiële schade was toen groot", zegt De Vries. Het doorzettingsvermogen van de stakers zou door de huidige tactiek optimaal blijven. De voorman van FNV Bouw merkt daarbij op dat de stakingskas met €45,5 miljoen goed gevuld is.

In de laatste weken hebben de werkgevers zich muisstil gehouden. "Ontkennen dat er iets aan de hand is, is de aannemer niet vreemd. Dat zal iedereen beamen die met aannemers te maken heeft gehad", aldus De Vries.De onderhandelingsruimte van de cao-onderhandelaars voor FNV Bouw wordt daardoor flink ingeperkt, zegt hij. "De onderhandelaars hebben weinig wisselgeld meer om de onderhandelingen in te gaan. Hoe langer de werkgevers zo doorgaan, hoe meer onze mensen met handen en voeten gebonden zijn."

FNV Bouw, Hout- en Bouwbond CNV en Het Zwarte Corps hebben er al twee weken acties opzitten. De Vries vindt dat werkgevers geen respect tonen voor hun werknemers nu deze door de protestacties duidelijke signalen afgeven dat zij zeer ontevreden zijn over de gang van zaken. En dan zijn beide partijen nog niet eens aan de loononderhandelingen toegekomen. Dat zou wel eens een nieuwe hobbel op de weg kunnen zijn omdat de werkgevers op de nullijn zitten, terwijl de bonden 4% meer loon en een eenmalige winstuitkering voor hun mensen eisen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 28 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.