De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 28 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Witte uitzendraaf wil vleugels uitslaan in Europa
United Services Group
aast op geplaagd Start

   
 

ALMERE - Uitzendbureau United Services Group (USG) aast op het qua omzet veel grotere Start. De overnameplannen zouden zich in een serieus stadium bevinden. Dat melden betrouwbare bronnen rond USG. USG zou met een overname van het uit de Arbeidsbureaus voortgekomen Start in één klap het tweede uitzendbureau van Nederland worden met een marktaandeel van bijna 20%. Nu staat USG nog zesde op de ranglijst. USG-bestuurder Leo Houwen weigert commentaar. "Wij gaan niet in op geruchten, er praten wel meer uitzenders met elkaar."

USG is een witte raaf in uitzendland. Het voormalige Unique presenteerde begin deze maand prima jaarcijfers. De uitzender kwam 2001 ongeschonden door, vanwege een brede spreiding van de omzet over het midden- en kleinbedrijf en verschillende gespecialiseerde deelmarkten. Terwijl de concurrentie zware klappen moest incasseren, wist USG het afgelopen jaar zijn winst met ruim 18% naar ruim €46 miljoen op te krikken. De omzet steeg met 15,9% naar €600 miljoen.

Het succesvolle USG is desalniettemin al tijden naarstig op zoek naar schaalvergroting in zowel eigen land als in de rest van 'groeimarkt' West-Europa. Het uitzendbedrijf vindt zichzelf verder ondergewaardeerd door beleggers.

Daarnaast vreest USG paradoxaal genoeg de aantrekkende markt. De verwachting onder uitzenders is dat begin 2003 de economie zich zal herstellen en de uitzendbranche als barometer van het bedrijfsleven hiervan als eerste profiteert. Vooral grote uitzendbedrijven als Adecco, Manpower en Randstad zullen met hun grotere spreiding en volume dit moment weten te verzilveren. Nichespelers zoals USG hebben dat schaalvoordeel van bulkcontracten niet, zo is de redenering.

Start biedt USG dé kans zijn groeistrategie te verwezenlijken. Start dat in 1999 Vedior tot tweemaal toe ferm de deur wees, oogt nu als een gewillige bruid. Start verkeert in grote financiële en organisatorische problemen. Al in 2000 daalde de omzet vergeleken met 1999 met 8,7% naar ruim €1 miljard. De nettowinst van een kleine €1 miljoen over 1999 kelderde in 2000 naar een nettoverlies van bijna €19 miljoen. Met name de Nederlandse activiteiten waren voor dit verlies verantwoordelijk. Ondanks flink snijden in de 'overhead', het samenvoegen en sluiten van bijna 300 vestigingen en het schrappen van bijna 800 van de wereldwijd 4600 arbeidsplaatsen weet het uitzendconcern maar niet op te krabbelen.

De 'ambtenarencultuur' en het gebrek aan markttucht spelen Start stevig parten. Naast economische klappen kreeg het concern enkele fikse, andere dompers te verwerken. Eind vorige maand raakte de lucratieve reïntegratiepoot van Start bij de openbare aanbesteding van trajecten driekwart van zijn opdrachten kwijt. Tevens functioneert het nieuwe automatiseringssysteem - waar al drie jaar aan wordt gewerkt - nog steeds niet. Uitvoerend automatiseerder CMG heeft Start zelfs recent de wacht aangezegd, omdat de uitzender naar verluidt zijn eigen werkprocessen niet kan vertalen. Daarnaast werden alle contracten met externe trainingsbureaus ontbonden en ook het eigen opleidingenbureau opgedoekt. Ook de Flexwet nekt het sociaal ingestelde Start. Na drie jaar flexibilisering komen steeds meer flexkrachten in aanmerking voor zekerheid of anders gezegd: een duurder, vast contract.

Het jaar 2001 zou wel eens hét rampjaar uit de geschiedenis kunnen worden van het in 1977 (als stichting zonder winstoogmerk) door sociale partners opgerichte uitzendbedrijf en daarmee als 'koopje' bij USG in de schoot vallen. Daar komt bij

dat het toekomstperspectief voor Start in het buitenland zonniger is. Het uitgebreide internationale kantorennetwerk van Start zou USG dé springplank naar Europa kunnen bieden. Dit was in 1999 ook een van de belangrijkste redenen voor de fusieplannen met Brunel, die echter op het laatste moment vanwege 'verschillende strategie-inzichten' afketsten.

USG is internationaal nog maar mondjesmaat vertegenwoordigd; het heeft alleen in België en de groeimarkten Spanje en Duitsland een bescheiden aantal kantoren. Daar moet wat aan gebeuren, zo beseft USG. Af en toe een middelgroot, buitenlands familiebedrijfje overnemen schiet niet op. Start daarentegen boekte een stevige omzetgroei in het buitenland en zit breed verspreid over Spanje, Portugal, Duitsland, Italië, Tsjechië, Rusland, België en Slowakije.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 28 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.