De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 28 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  'VERSCHIL VAN MENING OVER BOEKHOUDKUNDIGE ZAKEN'
Cijfers UPC uitgesteld
na 'blokkade' van Andersen

   
 

AMSTERDAM - UPC heeft de publicatie van zijn jaarcijfers tot begin volgende week uitgesteld, omdat accountant Arthur Andersen er op dit moment geen goedkeurende handtekening onder wil zetten. Volgens een goed geïnformeerde bron binnen het in grote financiële problemen verkerende kabelconcern bestaat er verschil van mening over enkele boekhoudkundige zaken.

'UPC-watchers' kunnen zich goed voorstellen dat Arthur Andersen extreem voorzichtig is geworden na de recente ondergang van het Amerikaanse energieconcern Enron. Het accountantsconcern is door zijn rol bij dit grootste faillissement in de Amerikaanse geschiedenis aan de rand van de afgrond beland. Andersen-bestuursvoorzitter Joseph Berardino heeft gisternacht bovendien zijn vertrek aangekondigd.

"Bij Arthur Andersen zijn ze nu natuurlijk helemaal als de dood om nog ergens hun vingers aan te branden. Ze zullen roomser zijn dan de paus", denkt directeur Paul Frentrop van Deminor, een adviesbureau dat vorig jaar namens een aantal grote investeerders kritische kanttekeningen heeft geplaatst bij de gang van zaken bij UPC.

Een woordvoerder van Arthur Andersen Nederland wil niet bevestigen dat de accountant op enkele punten bezwaar heeft gemaakt tegen de boekhouding van UPC. "De beslissing om de jaarcijfers uit te stellen, komt van UPC. Voor de rest kunnen we er niet op ingaan. Dat doen we overigens nooit." Overigens is Arthur Andersen ook de accountant van UPC's moederconcern United Global Com.

Marktkenners gaan er van uit dat UPC aanstaande maandag (paasmaandag) de resultaten over 2001 bekend zal maken. Vanwege de beursnotering van het kabelconcern op de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq is het namelijk verplicht de jaarcijfers uiterlijk negentig kalenderdagen na de afsluiting van het boekjaar te publiceren. Als UPC maandag met de cijfers zou komen - al of niet met een goedkeurende verklaring van Arthur Andersen - is de kabelaar nog net op tijd, omdat de uiterste datum (31 maart) op een zondag valt. Op paasmaandag wordt op Wall Street - in tegenstelling tot de Amsterdamse effectenbeurs - gewoon gehandeld. Het kabelbedrijf heeft in de eerste negen maanden van 2001 reeds een nettoverlies van €2,1 miljard geleden bij een omzet van €1,0 miljard.

Mocht UPC maandag de jaarcijfers inderdaad bekendmaken, dan zijn de problemen met de notering op de Nasdaq nog lang niet voorbij. Volgende week loopt namelijk een termijn van negentig kalenderdagen af, waarin de beurskoers van het kabelbedrijf onder de $1 is gebleven. Daarmee dreigt UPC op de Nasdaq te worden verbannen naar de 'small cap' markt. Op die markt krijgt het bedrijf 180 dagen de tijd om de koers weer boven de $1 te krijgen. Lukt dat niet, dan loopt UPC het gevaar naar de nauwelijks gereguleerde 'pink sheet' markt te worden verplaatst.

Euronext Amsterdam plaatste UPC afgelopen november vanwege een negatief eigen vermogen al op het zogenoemde strafbankje. Het structureel negatieve eigen vermogen was voor de beursorganisatie begin vorige maand aanleiding om het aandeel uit de AEX-index te halen, en te verbannen naar de lokale markt.

UPC ontsnapte begin deze maand aan uitstel van betaling. Als een groep banken een verstrekte lening van €3,2 miljard had teruggeëist, zou UPC surséance hebben moeten aanvragen. Het kabelbedrijf heeft van de banken echter tot 3 juni van dit jaar uitstel gekregen om de financiële huishouding weer op orde te krijgen.

Om de torenhoge concernschuld van circa €9 miljard te saneren, wil UPC voor €6 miljard aan obligaties en €1,5 miljard aan converteerbare preferente aandelen omzetten in miljarden nieuwe aandelen. Met de obligatiehouders wordt al wekenlang onderhandeld om tot een overeenkomst te komen.

Ondertussen gaan in Nederland stemmen op om een diepgaand onderzoek in te stellen naar de gang van zaken bij UPC. "Euronext moet een onderzoek à la Enron instellen. Er zijn parallellen genoeg met het Amerikaanse energiebedrijf", zei analist Bert Siebrand (SNS Securities) recent in deze krant. Hij pleit voor het onder ede horen van de (voormalige) UPC-top.

Ook ex-fraudeofficier Henk de Graaff, tegenwoordig rechter in Haarlem, liet zich onlangs in dergelijke termen uit tijdens een congres van de Rotterdamse Erasmus Universiteit. "Weliswaar is er bij UPC misschien geen sprake van fraude, maar de gebeurtenissen rond het bedrijf berokkenen de maatschappij wel enorme schade."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 28 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.