De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 28 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  'Praktisch' Ten Cate blijft
bereid te schikken met UF

Van een onzer verslaggevers

   
 

ENSCHEDE - Ten Cate heeft opnieuw de deur op een kier gezet voor een schikking in de juridische strijd met United Fabrics, de grootaandeelhouder van de failliete Textielgroep Twenthe. Hoewel het concern stelt dat er al "veel pogingen" zijn gedaan om tot een regeling te komen, zal elk nieuw voorstel worden bekeken.

Dit heeft president-commissaris Aad Veenman van Ten Cate gisteren gezegd op de jaarvergadering van de Almelose textielfabrikant. De mededeling valt samen met de neergang van nog eens vier dochters van Textielgroep Twenthe. De rechter sprak gisteren het faillissement uit voor de werkmaatschappijen Swinkels Interior Textiles, TGT Trading, Watermolen Textielveredeling en Summerset.

Volgens Veenman is een minnelijke schikking gewenst, omdat Ten Cate onevenredig veel tijd aan de affaire kwijt zou zijn. Van een schuldbekentenis is volgens hem geen sprake. "We moeten praktisch ingesteld zijn in het vinden van een oplossing. Het beslag op het management als gevolg van deze procedure is groot. Er zijn veel pogingen ondernomen om tot een redelijke schikking te komen. Helaas is geen van die pogingen geslaagd. Maar als er nieuwe mogelijkheden komen, zullen we die bekijken."

Ook stelt Ten Cate door de textielvete hinder te ondervinden bij het aantrekken van nieuwe commissarissen, waarnaar al maanden wordt gezocht. Veenman wees daarbij met een beschuldigende vinger naar de pers, die volgens hem "onvolledig" en "onzorgvuldig" over de kwestie bericht. "Het is niet doenlijk iemand te vragen als commissaris in te stappen in een tijd waar de onderneming meer in de krant staat dan bij de klant. Het lijkt soms wel of Ten Cate van alles de schuld krijgt", aldus de Stork-topman.

United Fabrics claimt €56 miljoen van Ten Cate. De grootaandeelhouder, die 83% van de aandelen Textielgroep Twenthe bezit, beschuldigt het concern ervan een samenwerkingsovereenkomst niet te zijn nagekomen. Ten Cate zou daarbij opdrachten aan de textielgroep geven en het management van de branchegenoot op zich nemen. Het schenden van deze vermeende overeenkomst heeft volgens United Fabrics vorige week tot het faillissement van de holding Textielgroep Twenthe geleid.

Ten Cate ontkent een dergelijke verplichting te zijn aangegaan. Volgens Ten Cate-topman Loek de Vries is er sprake van "moddergooien" door "teleurgestelde bestuurders". Toch werd op de jaarvergadering duidelijk dat zowel de raad van bestuur als de raad van commissarissen van Ten Cate zich direct met de schikkingspogingen hebben bemoeid. Veenman sprak in dat verband van "verschillende schikkingsvormen", zonder details te willen geven. Wel gaf hij aan dat Ten Cate ondersteuning aan de branchegenoot heeft aangeboden om te voorkomen dat het bedrijf zou omvallen.

United Fabrics beweert op zijn beurt dat Ten Cate de textielgroep heeft laten verdrinken. Een ultieme poging van de curator van Textielgroep Twenthe, vorige week, om tijdens een gesloten zitting voor de Almelose rechtbank de textielgroep te redden door een oplossing voor het geschil te vinden, strandde. Gevraagd naar de boosdoener meldde de curator nadien tegen de lokale pers dat United Fabrics zoveel water bij de wijn had gedaan dat deze nauwelijks meer kleur had.

Ten Cate, dat zelf financieel en operationeel met tegenwind kampt, heeft geen voorziening getroffen voor de claim. Naar verwachting doet de rechter over enkele weken uitspraak in de zaak. Gezien de mogelijkheden voor hoger beroep, kan de affaire evenwel nog jaren duren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 28 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.