De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 28 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Banken gooien nog geen
reddingsboei naar Landis

   
 

AMSTERDAM - Het noodlijdende Landis is er nog niet in geslaagd bij haar huisbankiers - waarvan de Belgische KBC en de Bank of Scotland de belangrijkste zijn - een noodkrediet los te peuteren. De betrokken banken willen het reddingsplan nader bestuderen, terwijl daarnaast aanvullende informatie op tafel moet komen. Na Pasen worden de onderhandelingen voortgezet.

John Bus, financieel directeur van Landis, blijft volhouden dat een aantal grote handelscrediteuren bereid is om 75% van hun schulden af te schrijven. Zonder een sanering van de vorderingen komt de continuïteit in gevaar.

Landis kampt met een schuldenlast van €150 miljoen, het gevolg van een te geforceerde expansie.

De rentebetalingen hangen als een molensteen om de nek.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (150x122, 4kb)

De banken zouden graag zien dat de distributieactiviteiten worden verkocht. Maar tot nog toe is geen koper gevonden die een reële prijs wil bieden. Landis houdt zelfs rekening met de mogelijkheid van verkoop in delen, opsplitsing, of een aanzienlijke afslanking. De afgelopen maanden is de distributiepoot zwakker geworden. Een accentverschuiving naar allerlei toegevoegde-waardediensten is ten koste gegaan van de aandacht voor een efficiënte logistiek. Branchegenoot Imtech heeft interesse in een overname van Landis Public Networks. Maar onderhandelingen zijn nog niet gevoerd. Het management van Landis wordt als tamelijk zwak omschreven. Volgens een oud-directeur viert het opportunisme hoogtij. Daar komt bij dat een aantal steunpilaren momenteel uitziet naar een andere werkgever.

Een probleem is de weinig doorzichtige financiële verslaglegging. Topman Paul Kuiken belooft echter voortaan "heel duidelijk" te zijn. Hij zegt lering te hebben getrokken uit de kritiek van analisten die zich stoorden aan gegoochel met cijfers en 'financieel verstoppertje spelen'. De voorlopige jaarcijfers komen op 2 april. Financieel directeur John Bus weerspreekt overigens berichten dat Landis zou hebben verzuimd vorderingen van miljoenen dollars als verplichting in de jaarrekening op te nemen. "Geen flauw idee," reageert hij. Hij ontkent dat een vordering van Lucent is geruild tegen het gratis beschikbaar stellen van technisch servicepersoneel op afroep. Daarnaast zou Landis sommige buitenlandse deelnemingen, die voor een bedrag aan betaalde goodwill op de balans staan, te hoog waarderen. Een Zweedse deelneming zag zich nooit betaald voor verricht werk, omdat de opdrachtgever werd gevraagd de factuur naar Nederland te sturen. Bus noemt deze aantijging een absoluut raadsel. Hij zegt dat Landis zich volledig houdt aan de regels die hiervoor gelden. Een woordvoerder van huisaccountant Ernst & Young wil niet op deze kwestie ingaan in verband met de geheimhoudingsregels.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 28 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.