De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 28 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  gebrek aan richtingaanwijzers houdt indices op hun plek
Pasen op beurs al gestart
   
 

AMSTERDAM - Bij gebrek aan richtinggevend nieuws kwamen de indices gisteren niet erg in beweging. "We hobbelen rustig het paasweekend in", aldus een handelaar. De AEX-index sloot 0,15 punt (0,03%) hoger op 523,27. De Midkap-index deed het met een winst van 4,78 punten of 0,9% tot 522,07 iets beter.

De olies kwamen nog wel enigszins van hun plaats. Het aandeel Koninklijke Olie reageerde, net als andere Europese olieaandelen, op berichten dat de voorraden van de Verenigde Staten teruggelopen zijn. Het aandeel sloot 1,48% hoger op €61,80. Toeleveranciers in de sector als Fugro en IHC Caland liftten mee omhoog. IHC Caland sloot 2,93% hoger op €57,95 en Fugro ruim 3% op €64,90 en daarmee behoorden deze twee fondsen tot de sterkste stijgers van de Midkap. VendexKBB kwam in dat rijtje als winnaar uit de bus. Het detailhandelsconcern maakte gisteren kort voor sluiting van de beurs bekend de Belgische doe-het-zelfketen Brico over te willen nemen. Het aandeel nam een eindsprint en sloot 5,3% hoger op €14,63.

De weinige bedrijven die wel met nieuws kwamen, kregen volop aandacht op het Damrak. Philips maakte bekend nauw samen te gaan werken met Dell. Philips zal de computerfabrikant de komende jaren voorzien van monitoren, opslagapparatuur en randapparatuur voor pc's. Daartegenover staat dat Dell het Nederlandse elektronicaconcern complete hardware gaat leveren. De samenwerking gaat verder dan alleen de levering van goederen. Er zijn ook plannen om gezamenlijk technologie te ontwikkelen en de marketing te regelen. Dat laatste is volgens effectenbank Stroeve vooral voor Philips' activiteiten in de VS van groot belang. Philips zelf schat dat de waarde van de overeenkomst kan oplopen tot zo'n $5 miljard dollar. Het fonds sloot 1,8% hoger op €33,80.

Akzo Nobel (€52,90) kreeg toestemming van de Europese Commissie om het anti-trombosemiddel Arixtra ook in Europa te introduceren. Arixtra wordt toegepast bij knie- en heupoperaties om het bloed beter te laten doorstromen. In februari kreeg Akzo Nobel al toestemming van de Amerikaanse toezichthouder FDA voor de Verenigde Staten. De verwachting is dat de toepassing te zijner tijd kan worden uitgebreid. Akzo Nobel denkt dat het medicijn de komende jaren €1 miljard in het laatje kan brengen. In het tweede kwartaal wordt het gelanceerd in Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland.

Zowel Amstelland als Bam NMB liet betere cijfers zien dan verwacht. Vooral Amstelland viel bij beleggers in goede aarde. Behalve goede winstcijfers - de winst steeg met 17% tot €33 miljoen - gaf Amstelland ook een ambitieuze lange- termijndoelstelling af. De projectontwikkelaar verwacht de komende drie jaar een autonome groei van de winst per aandeel van 15%. Het aandeel sloot 3,75% hoger op €6,92. Bam NMB boekte een winst van €39,4 miljoen, een stijging van 60% in vergelijking met het jaar 2000. Het aandeel sloot 1,1% hoger.

Negatief nieuws kwam er van automatiseerder Landis. Het bedrijf is er niet in geslaagd de dealeractiviteiten te verkopen aan het Zuid-Afrikaanse Datatec en zoekt nu een andere koper. Als dat niet lukt, worden de activiteiten gestopt. De schulden van het bedrijf zijn zo hoog opgelopen, dat het in acute financiële problemen is geraakt. Het bedrijf is in gesprek met de banken over een noodfinanciering. Effectenhuis SNS Securities ziet er weinig heil meer in en stelde het advies naar beneden bij tot 'verkopen'. Het fonds moest 15% terug en sloot op €0,88.

Ook KPN stond onder druk. De telecommer wordt er van beschuldigd te hoge tarieven in rekening te hebben gebracht. De Europese Commissie neemt het beleid nu onder de loep. De aanvankelijk sterke daling werd in de middag iets goedgemaakt en het aandeel sloot op €5,90, dat is 1,5% lager.

Het veelgeplaagde Laurus moest het ook gisteren weer ontgelden. De Midkapper moest 7,5% prijsgeven op €1,48.

Ook Versatel schaarde zich in het rijtje verliezers en sloot 5,36% lager op €0,53.

Marjan van Beuningen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 28 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.