De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 28 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Rabo claimt $450 miljoen
na deconfiture van Enron

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - De Rabobank heeft in het faillissement van de Amerikaanse energiegigant Enron een claim op tafel gelegd van circa $450 miljoen. De bank baseert zich daarbij op een reeks transacties met Enron die begin vorig jaar zijn afgewikkeld. Samen met de Royal Bank of Canada (RBC) blijkt Rabo verstrikt te zijn geraakt in het ondoorzichtige financiële web van Enron.

De twee banken voeren aan het recht te hebben verkregen op de verkoop en opbrengst van een pakket aandelen in een voormalige Enron-dochter. Het gaat om een belang van 10% in het concern EOG Resources, een olie- en gasproducent in Texas (beurswaarde: $4,5 miljard).

De verkoop moet volgens de banken plaatsvinden vóór 28 juni. Op die datum verstrijkt het contractuele recht van Rabo en RBC om te bemiddelen bij het afstoten van de aandelen. Als de bedongen verkoop niet plaatsvindt, zou volgens de banken een schadepost kunnen ontstaan van meer dan $389 miljoen, zo blijkt uit het dossier van de rechtbank in New York in de zaak-Enron.

EOG Resources was tot juli 1999 voor 53% in handen van Enron. Via een aandelenruil werd het belang van Enron uiteindelijk teruggebracht tot 11,5 miljoen aandelen. Het pakket is later via zogeheten 'structured finance transactions' ondergebracht bij het Enron-vehikel Aeneas.

Dit gebeurde in november 2000. RBC kreeg in dezelfde maand volgens de advocaten van de banken 'een belang' bij het betreffende pakket, terwijl de Rabo als belanghebbende partij in januari 2001 in beeld zou zijn gekomen. In die periode is volgens de banken tevens 'de laatste van een reeks transacties' met Enron afgerond.

Het pakket blijkt via drie Enron-vennootschappen te zijn overgeheveld naar het in Delaware ingeschreven Aeneas. Rabo en RBC eisen dat de enige bestuurder van Aeneas, Enron Energy Services Operations, wordt gedwongen de verkoop te bewerkstelligen. De EOG-aandelen worden ook opgeëist door vier beleggingsmaatschappijen, die beweren dat de effecten dienden als onderpand bij de aankoop van Enron-obligaties.

De deals tussen de banken en Enron zijn met een waas van geheimhouding omgeven. De bankiers beroepen zich op het vertrouwelijke karakter van de overeenkomsten, die in de gerechtelijke stukken worden omschreven als 'Transactiedocumenten'. De New Yorkse advocaat van Rabo, Jeffrey Sabin, weigert ieder commentaar, evenals raadsman Andrew Houston van EOG Resources dat zich fel verzet tegen de bankiers.

De stellingname van de banken roept "vragen op over de aard van de relatie tussen RBC/Rabobank en Enron of Aeneas", zo houdt EOG de rechtbank voor. Volgens EOG claimen Rabo en RBC "het recht om als tussenpersoon op te treden bij aandelenverkoop als direct gevolg van het Enron-faillissement".

Het op de New Yorkse effectenbeurs genoteerde EOG vreest blijkens het dossier een vijandige overname wanneer het 10%-belang wordt verkocht en heeft inmiddels een beschermingsconstructie in het leven geroepen. Volgens David Looney, vice-president Finance van EOG, komt de positie van Rabo nu neer op een belang van net onder de 10%. Bij overschrijding van die grens wordt de zogenaamde 'gifpil'-constructie in werking gesteld, zo kondigde Looney aan in een brief aan Ron van der Velde, hoofd van de afdeling 'Special Asset Management' op het Rabo-hoofdkantoor in Utrecht.

EOG sprak destijds bij de verzelfstandiging met Enron af, dat het belang van 10% niet zonder toestemming van EOG als één blok verkocht zou worden om een overnamestrijd te voorkomen. Die zogeheten 'standstill'-overeenkomst werd bevestigd bij overdracht van de aandelen aan het Enron-vehikel Aeneas.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 28 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.