De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 28 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Leegstand kantoorpanden
kost Amstelland miljoenen

Van een onzer verslaggevers

   
 

NIEUWEGEIN - Vastgoedontwikkelaar Amstelland heeft een voorziening getroffen van €5 miljoen in verband met de verslechterende kantorenmarkt. Volgens bestuursvoorzitter Klaas de Ruiter van de projectontwikkelaar is de voorziening onvermijdelijk. Het lukt Amstelland niet meer om in alle gevallen lange-termijnhuurders te vinden voordat een pand wordt opgeleverd.

Beleggers eisen vaak huurgaranties voor de kantoorpanden die ze aankopen. Anders gaat de koop niet eens door. Die huurgarantie geldt veelal voor de eerste jaren. De Ruiter verwacht dat de voorziening toereikend zal zijn voor dit jaar.

De topman van de projectontwikkelaar deed zijn uitspraken tijdens een toelichting op de jaarcijfers. Al vorig jaar werd Amstelland geconfronteerd met een afnemende vraag op de kantorenmarkt. Het transactievolume daalde toen met 15%.

De andere activiteiten van Amstelland moeten de tegenvallende gang van zaken in de kantorenmarkt compenseren. De vastgoedontwikkelaar verwacht de komende drie jaren gemiddeld een stijging van de winst per aandeel met 15% te boeken. Mogelijke overnames zijn daarin niet meegerekend. In 2005 of 2006 zullen compensabele verliezen ter grootte van €106 miljoen vrijkomen. Dit is het gevolg van de liquidatie van de Duitse activiteiten. Die wordt naar verwachting binnen 3 à 4 jaar afgerond. De Ruiter kondigde aan het vrijkomende bedrag niet te zullen gebruiken om jaren achtereen de winst op te krikken. "We zullen het bedrag in één keer nemen."

De winststijging zal de komende jaren voor een belangrijk deel uit het grondbedrijf komen. Amstelland bezit circa 800 hectare grond met een boekwaarde van circa €160 miljoen. De topman ruikt kansen nu de overheid zich terugtrekt uit grondontwikkeling. De Ruiter wil de beoogde groei gestalte geven door andere partijen, zoals pensioenfondsen, toe te laten tot het grondbedrijf van Amstelland.

Sinds vorig jaar richt Amstelland zich volledig op vastgoedontwikkeling. In het najaar van 2000 verkocht het toenmalige NBM Amstelland zijn uitvoerende bouwactiviteiten aan Bam. In 2001 steeg de winst van Amstelland met 17% tot €33 miljoen. Per aandeel sprong de winst met 16,7% vooruit tot €0,63. De omzet liet een stijging zien met 12,9% tot €741 miljoen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 28 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.