De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 28 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  'Duitse Fortuyn' stelt
zijn kiezers teleur

   
 

AMSTERDAM - Hamburg en Rotterdam hebben meer met elkaar gemeen dan dat ze respectievelijk de grootste havenstad van Duitsland en van Nederland zijn. Beide steden kennen een relatief hoog criminaliteitscijfer en gaan gebukt onder integratieproblemen van buitenlanders.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 12kb)
Ronald Schill (Foto: REUTERS)
Zowel in Hamburg als in Rotterdam maakten sociaal-democraten decennia lang de dienst uit. In beide metropolen heeft de bevolking aan dat regiem op niet mis te verstane wijze een eind gemaakt. Het zijn werksteden en wie zich daar niet bij neerlegt, verliest op de lange duur zelfs de solidariteit die rode bolwerken zo hoog in het vaandel hebben.

In Hamburg was het een half jaar geleden de voormalige rechter Ronald Schill ('rechter genadeloos'), die komende vanuit het niets bijna twintig procent van het electoraat achter zich kreeg. De man blies zijn politieke tegenstanders simpelweg van het toneel door de problemen van de massa bij hun naam te noemen. "Binnen zes maanden halveer ik de criminaliteit."

Schill maakt nu deel uit van een regering met de christen-democraten en mag zich in de stadsdeelstaat Hamburg minister van Binnenlandse Zaken noemen.

In Rotterdam kwam de vreedzame revolutie op naam van Pim Fortuyn, de voormalige professor in de sociologie, die ook de gave heeft de taal van de zwijgende meerderheid te spreken.

Het vooraanstaande Duitse dagblad Die Welt portretteerde in de uitgave van gisteren het fenomeen van de lage landen en stelde dat Fortuyns kale schedel in Nederland al eenzelfde bekendheid geniet als het bier van Heineken. "Met zijn directe en open manier van spreken - 'ik doe wat ik zeg' - doorbrak Pim Fortuyn een muur van politieke correctheid, die onder de acht jaar durende regering van de sociaal-liberale coalitie in Den Haag was opgetrokken." Het Duitse dagblad sluit niet uit dat Fortuyn na 15 mei minister en misschien wel minister-president wordt.

Ook Ronald Schill heeft landelijke aspiraties. Hij doet eind april mee aan de stembusstrijd in Saksen-Anhalt, maar Duitsland is waarschijnlijk te groot en de tijd is te kort om op 22 september een serieuze kans te maken bij de bondsdagverkiezingen in Berlijn.

De kans dat 'Hamburg' een nieuwe bondskanselier gaat leveren met de naam Ronald Schill is dus nog net iets onwaarschijnlijker dan dat de Rotterdammer Pim Fortuyn minister-president van Nederland wordt. De ideeën van Schill en Fortuyn zijn daarvoor ook te onrealistisch.

Hamburg kent dan ook onder de stemmers op de voormalige rechter al de eerste spijtoptanten. Na een half jaar Schill zijn de criminaliteitscijfers nog helemaal niet gehalveerd. Zo wordt een politieke komeet vanzelf een boemerang.

Nu de euforie voorbij is en teleurstelling de overhand krijgt, is Schill ook het doelwit van kwaadsprekerij. De criminaliteitsbestrijder zou aan de coke zijn. Om zich te ontdoen van deze achterklap liet de rechter zich een haartest ondergaan. Schill bleek zo clean als een pasgeboren baby.

Theo Jongedijk




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 28 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.