De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 28 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Slachtpartij in
Frans stadhuis

   
 

door Pieter Nijdam NANTERRE - Een dolgedraaide man heeft gisternacht in het stadhuis van de Parijse voorstad Nanterre een bloedbad aangericht in de gemeenteraad. Hij schoot met drie automatische pistolen acht raadsleden dood, onder wie twee loco-burgemeesters. Negentien anderen raakten gewond, van wie veertien ernstig.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x420, 52kb)
Plattegrond van stadhuis (Foto: ANP)
Volgens burgemeester Jacqueline Fraysse, die zelf ongedeerd bleef, wilde de 33-jarige Richard Durn uit Nanterre álle raadsleden vermoorden. "Dat lukte hem uiteindelijk niet omdat enkele raadsleden hem wisten te overmeesteren. Het was een vreselijke situatie, een griezelfilm", aldus een geëmotioneerde mevrouw Fraysse.

Nadat Durn door de politie in de boeien was geslagen werd hij gisteren de gehele dag verhoord over zijn beweegredenen. Volgens de plaatselijke politie had de man een 'psychiatrisch verleden'. Terwijl functionarissen van het stadhuis hem afschilderden als een 'zonderlinge milieuactivist', sprak premier Lionel Jospin van een "daad van een geesteszieke".

Richard Durn was een bekend gezicht op de publieke tribune van de gemeenteraad van Nanterre. Hij kende bijna alle raadsleden en had met enkelen van hen vóór het begin van de vergadering nog grapjes gemaakt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (336x512, 35kb)
. (Foto: ANP)
Volgens ooggetuigen was de vergadering 's nachts om tien over een afgelopen. Terwijl de publieke tribune inmiddels was leeggelopen en de raadsleden bezig waren hun dossiers in tassen te doen en hun jassen te pakken, stond Durn langzaam op. Met twee automatische pistolen van het Oostenrijkse merk Glock opende hij het vuur. Eerst schoot hij recht voor zich uit, waarna hij de fractie van de Groenen onder vuur nam. Hij bleef tijdens de schietpartij volkomen kalm en maakte een ijskoude indruk op de aanwezigen.

"Ik dacht eerst dat iemand een grap uithaalde door vuurwerk af te steken", zei RPR-

raadslid Samuel Rijik. "Maar toen zag ik dat een man vanaf de tribune met twee wapens op ons schoot. Ik kroop onder mijn tafel toen er een kogel dwars door mijn jas vloog. Ik dacht dat ik was geraakt", aldus Rijik, die evenals de meeste andere collega's shockverschijnselen vertoonde.

Toen de in totaal 30 kogels van kaliber 9 mm. op waren, werd Durn omsingeld door een aantal raadsleden. Tot overmaat van ramp trok hij daarop een 357 Magnum van Smith & Wesson. Met dit dodelijke wapen trof hij verscheidene raadsleden van dichtbij in het bovenlichaam. Vier raadsleden van de Communistische Partij, een raadslid van de Groenen en drie raadsleden van de rechtse oppositie overleden ter plekke aan hun verwondingen. Nadat hij uiteindelijk werd overmeesterd door andere raadsleden, schreeuwde Durn: "Doodt me, doodt me!"

De werkloze geesteszieke schutter van Joegoslavische afkomst, die nog bij zijn moeder in Nanterre woonde, blijkt overigens over een wapenvergunning te beschikken. Hij is sinds enkele jaren lid van de plaatselijke schietvereniging en weet goed met de wapens om te gaan die hij in 1997 had gekocht. Hoewel hij geen strafblad heeft, bedreigde Durn vier jaar geleden personeel van een apotheek in Nanterre met een vuurwapen. Er is destijds geen klacht tegen hem ingediend.

Zowel premier Lionel Jospin als president Jacques Chirac haastte zich gisterochtend in alle vroegte naar de plek des onheils. In de campagne voor de naderende presidentsverkiezingen hebben beide politieke rivalen 'onveiligheid' tot hoofdthema gemaakt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 28 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.