De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 28 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Naomi Campbell wint
zaak tegen roddelpers

   
 

door Willem Kool LONDEN - Het Britse supermodel Naomi Campbell heeft de belangrijke rechtszaak over schending van haar recht op privacy gewonnen van de roddelkrant The Mirror. Volgens het Britse hooggerechtshof in Londen heeft de krant ten onrechte heimelijke foto's van haar gepubliceerd tijdens haar bezoeken aan de ontwenningskliniek Anonieme Drugsverslaafden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 14kb)
Naomi Campbell (Foto: ANP)
De uitspraak is een slag in het gezicht van de Britse boulevard-journalistiek. Zowel de tabloids als juristen hadden verwacht dat het model geen schijn van kans had.

The Mirror dient van rechter Morland de 31-jarige Campbell 3500 pond (5600 euro) schadevergoeding te betalen. Ook zal de roddelkrant moeten opdraaien voor de gezamenlijke proceskosten van de vijfdaagse rechtszaak. Die worden geschat op 320.000 euro.

Het is de eerste keer dat een Britse rechter in een privacyzaak van een beroemdheid een beroep doet op artikel acht van de Europese Rechten voor de Mens. Het hooggerechtshof benadrukte dat beroemdheden en publieke figuren recht hebben "op enige privacy, zelfs als zij schaamteloos om media-aandacht vragen". En Naomi Campbell is sinds haar carrière op 15-jarige leeftijd begon, nooit meer uit de schijnwerpers geweest. Zij hield ervan op tv en in de kranten en tijdschriften te komen.

Leugens

Het hooggerechtshof meende dat The Mirror terecht de drugsverslaving, Campbells therapie en diverse leugens van het model openbaar had gemaakt. Naomi Campbell ontkende altijd verslaafd te zijn. Maar volgens de rechter was het fotograferen en benoemen van de kliniek een stap te ver. Hij kon zich voorstellen dat het model zich "geschokt, boos, verraden en onteerd" voelde.

Hoewel rechter Morland erop wees dat Campbell in een aantal gevallen aantoonbaar had gelogen voor de rechtbank, nam hij dat haar niet al te kwalijk "gezien de zware druk op haar privé-leven en het drugsgebruik. Zij gaat daardoor manipulatief met de media om", aldus de begripvolle rechter. Hoofdredacteur Piers Morgan meende dat Campbell, die zich gisteren in Los Angeles bevond, op 'technische punten' heeft gewonnen. Hoogstwaarschijnlijk gaat The Mirror in beroep tegen de uitspraak.

De overwinning van Campbell staat in schril contrast met de uitspraak van een andere opzienbarende rechtszaak over privacy. Het hooggerechtshof vindt dat de krant Sunday People de naam van een beroemde voetballer, 'mr. A.', mag vrijgeven. De gehuwde voetballer die met twee vrouwen tegelijk vreemd ging, heeft zich tot het Hogerhuis gewend.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 28 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.