De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 28 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Pesachbom in Netanja
doodt 16 hotelgangers

Van onze correspondent

   
 

NETANJA - Wat een feestelijke Pesach maaltijd had moeten worden, eindigde gisteravond omstreeks kwart over zeven in een bloedbad toen een Palestijnse zelfmoordenaar zichzelf opblies nabij een bomvolle eetzaal in het Parkhotel te Netanja.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 22kb)
Een politieman houdt voor het hotel in Netanya waar een Palestijn zichzelf opblies en daarbij zeker zestien mensen mee de dood insleepte, de wacht voor enkele met witte lakens bedekte onzielde lichamen. (Foto: REUTERS)
De verwoestende werking van de explosie was zo groot dat zelfs de ervaren Israëlische hulpverleners de situatie nauwelijks aankonden. Zeker 16 doden en bijna honderd gewonden werden gisteravond gemeld, maar het dodental zal zeker oplopen.

De aanslag is opgeëist door de beweging Hamas; de dader zou een man zijn die vroeger werkte in een van de hotels van Netanja en al lange tijd gezocht werd voor terroristische activiteiten. Het Palestijnse bestuur heeft de aanslag scherp veroordeeld en arrestaties van een aantal extremisten gelast.

Het Israëlische veiligheidskabinet kwam gisteravond bijeen om een reactie te bespreken. Verwacht wordt dat de Israëlische wraak ditmaal hevig zal zijn. De woordvoerder van premier Ariel Sjaron, Raanan Gissin, zei dat "Israël geen andere keus heeft dan zichzelf te verdedigen".

Al voor de aanslag ging het gerucht dat Israël voorbereidingen treft voor een grootscheepse aanval op Palestijns gebied indien de missie van de Amerikaanse onderhandelaar, ex-generaal Anthony Zinni, faalt. De militaire strafexpedities zouden in dat geval veel zwaarder zijn dan die in de afgelopen weken, toen Israël Palestijnse vluchtelingenkampen binnentrok en steden bezet hield.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x449, 31kb)
George Bush jr. (Foto: AP)
Vlak voor de aanslag prees de Amerikaanse president George W. Bush, nog de vorderingen die Zinni zou hebben gemaakt bij zijn pogingen beide partijen nader tot elkaar te brengen. Na de aanslag van gisteren lijkt her erop dat Zinni voor een derde maal faalt in een vredesmissie.

Een andere Israëlische woordvoerder, Gideon Meir, wees erop dat Israël de laatste twee dagen tweemaal een aanslag had weten te voorkomen. Israëlische soldaten hielden zelfs een ambulancemedewerker aan, die een riem met explosieven in zijn wagen vervoerde. "Er komt geen einde aan het Palestijnse barbarisme", aldus Meir.

De aanslag maakt duidelijk dat Israël ondanks alle beschermende maatregelen de Palestijnse zelfmoordenaars niet weet te weerhouden van hun gruwelijke werk. Voor de Pesach waren nog eens 10.000 extra politiemensen ingezet omdat er rekening werd gehouden met acties van Palestijnse militanten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 28 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.