De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 28 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  CDA en VVD zijn
het meest verwant

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Van de grote partijen zitten de VVD en het CDA met hun plannen voor de komende vier jaar het dichtst bij elkaar als het gaat om lastenverlichting, het verkleinen van de staatsschuld en het creëren van extra banen in het bedrijfsleven.

Dat blijkt uit een uitgebreide vergelijking van de verkiezingsprogramma's van de partijen uit de Tweede Kamer, die gisteren door het Centraal Planbureau (CPB) is gepresenteerd.

Terwijl de PvdA vooral goed scoort bij de midden- en lagere inkomens en veel ambtenaren, blijken de voorstellen van VVD en CDA vooral een gunstiger effect op de economie en bedrijven te hebben. D66 zit hier tussenin, terwijl GroenLinks en de SP vooral goed scoren op respectievelijk milieu- en minimabeleid.

Kritiek

Hoewel ondanks de berekeningen geen enkele coalitie uitgesloten lijkt, greep zowel VVD-leider Dijkstal als CDA-voorman Balkenende de CPB-cijfers aan voor forse kritiek op PvdA-fractievoorzitter Melkert, die in hun ogen te weinig doet om de staatsschuld weg te werken en de inflatie en de lonen verder laat stijgen.

"De kans op een kabinet met de PvdA is een tandje minder geworden. Er zal heel wat te discussiëren zijn", zo gaf Balkenende aan, terwijl Dijkstal vooral het door de PvdA loslaten van de Zalmnorm hekelde: "Dat is voor ons echt enorm belangrijk."

Volgens VVD-minister Zalm zal Melkert zijn belofte om in 25 jaar de staatsschuld af te lossen dan ook absoluut niet kunnen waarmaken.

Melkert reageerde laconiek en wees op de forse bedragen die zijn partij de komende jaren vooral in de zorg en het onderwijs wil steken. Met name de VVD schiet op dat punt volgens Melkert tekort.

Ook hekelde Melkert de in zijn ogen wel erg magere koopkrachtgroei voor lage inkomens die de liberalen beloven. "Vooral ouderen zijn de klos."

Wanneer naar de hoge inkomens wordt gekeken, is echter opvallend dat zowel PvdA als GroenLinks hier beter scoort dan de VVD, wat ook Dijkstal leek te verassen: "Maar de winst is dat nu ook die partijen voor deze groepen opkomen

Op het gebied van de lastenverlichting hebben VVD en CDA volgens het CPB het meeste te bieden.

Melkert vindt echter dat bij het CDA sprake is van een 'tombola' met veel 'nieten', terwijl Dijkstal volgens hem met het volledig afschaffen van de ozb veel te ver doorschiet. "Ik had gehoopt dat ze hier met de minder draaiende economie alsnog van zouden afzien. Dat geld is immers hard nodig voor andere dingen."

Uit de nadere uitwerking van de verkiezingsprogramma's blijkt verder dat er nu duidelijke meerderheden in de Kamer zijn om de lijfrente-basisaftrek en het spaarloon af te schaffen. Het geld wordt vooral benut om andere belastingtarieven te verlagen. Zo willen de PvdA, GroenLinks en de SP de arbeidskorting verhogen en inkomensafhankelijk maken.

Ook heeft het CPB op een rij gezet waar de partijen op de wao willen bezuinigen. De VVD grijpt met een structurele bezuiniging van 3,5 miljard euro het hardst in, maar creëert ook de meeste banen. De PvdA bespaart iets, terwijl het CDA 0,7 miljard verdient door nieuwe ziektegevallen met een psychische achtergrond niet meer zonder meer toe te laten.

GroenLinks, dat de wao-kosten laat oplopen, hekelde de plannen van het CDA.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 28 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.