De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 28 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Lichte hartaanval
treft prins Claus

   
 

door Jan-Kees Emmer en René Steenhorst AMSTERDAM - Prins Claus heeft gisteren in het Academisch Medisch Centrum een lichte hartaanval gehad. Om de effecten hiervan te bestrijden heeft de prins aan het einde van de middag een katheterisatie van het hart ondergaan. Tijdens de ingreep, die zoals gebruikelijk via de lies werd uitgevoerd, is hij gedotterd en zijn er twee zogeheten stents in de kransslagaders geplaatst.

Stents zijn holle buisjes van geweven titanium die de vaatwanden versterken en die ook verder dichtslibben van de aderen moeten voorkomen. Hierdoor verbetert de toevoer van zuurstofrijk bloed naar het hart. De prins kreeg de hartaanval in het AMC, waar hij sinds 11 maart ligt vanwege longembolieën. Eergisteren volgde nog een hartritmestoornis en gisteren dus de kleine hartaanval.

Koningin Beatrix bracht gisteren het grootste deel van de dag aan het bed van haar man door.

Zelfs toen hij de operatie onderging, bleef zij in het ziekenhuis om te wachten totdat hij weer bij kennis was.

De artsen van de prins zijn tevreden over het verloop van de operatie, maar blijven volgens hoofddirecteur E. Brouwers van de Rijksvoorlichtingsdienst wijzen op het broze gestel van de 75-jarige prins, die al lange tijd ziek is.

De verschijnselen die zich sinds enige weken bij prins Claus voordoen, zijn samen te vatten onder de noemer van één ziektebeeld: er is sprake van een verhoogde neiging om bloedstolsels in de bloedbaan te vormen. Als deze stolsels naar elders in het lichaam worden versleept, spreekt men van embolieën. Zij kunnen in principe in alle organen van het lichaam terechtkomen en daar schade aanrichten.

Een verhoogde neiging van het bloed om spontaan te gaan stollen treedt op bij bepaalde ziektebeelden. Berucht is deze toestand bij patiënten die aan kwaadaardige tumoren lijden. Dit ziektebeeld kan worden behandeld met stoffen die de bloedstolling tegengaan, zoals heparine en wat milder werkende stoffen die bij hartpatiënten bekend staan als bloedverdunners. Een heel bekende stof is het middel sintron. Over het algemeen is dit ziektebeeld een teken van een algemene verslechtering van de conditie van de patiënt.

Ook de kinderen van het koninklijk paar, prins Willem-Alexander en prinses Máxima, prins Johan Friso, prins Constantijn en de zwangere prinses Laurentien omringden hun (schoon)vader met steun en zorg in deze moeilijke tijd.

Het hartinfarct is de zoveelste tegenslag van de al jaren kwakkelende prins Claus. De lijdensweg begon in 1998 toen prostaatkanker bij hem werd geconstateerd. Deze werd met succes behandeld. Hiermee hielden de problemen niet op. Als gevolg van de nabehandeling van de kanker kreeg de prins problemen met zijn nieren en urinewegen. Een lange, pijnlijke lijdensweg volgde, die resulteerde in de verwijdering van de rechternier, eind mei vorig jaar.

Ook daarna bleef de toestand van de prins haperen. Ook zijn overgebleven nier zorgt nog steeds voor problemen. Hoe zwak hij momenteel is, bleek in december tijdens de uitreiking van de prins Claus-prijzen. Hij dwong toen veel respect af door moeilijk sprekend toch met een bewonderenswaardig doorzettingsvermogen het juryrapport voor te lezen. Tijdens het huwelijk van prins Willem-Alexander en prinses Máxima was de prins niet in staat om alle festiviteiten bij te wonen. Wanneer hij dat wel deed, kostte het hem zichtbaar moeite.

Als de toestand van prins Claus stabiel blijft, zullen Willem-Alexander en Máxima vandaag, samen met de Belgische prins Filip en zijn vrouw Mathilde, in Charleroi een congres bijwonen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 28 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.