De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 28 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  VVD favoriet bij
stemwijzers
op internet

   
 

door Roy Klopper DEN HAAG - De VVD spint flink garen bij de stemadviezen voor de Tweede-Kamerverkiezingen die op diverse populaire internetpagina's worden gegeven aan kiezers die hun eigen mening willen toetsen aan die van de politieke partijen.

Op de bekendste vragenlijstpagina, www.stemwijzer.nl van het Instituut voor Publiek en Politiek, zijn de liberalen veruit de meest geadviseerde partij. Van de ruim 200.000 mensen die de test hebben gedaan, zou 17 procent op de VVD moeten stemmen als ze hun mening volgen. Leefbaar Nederland is met 13 procent verrassend tweede, terwijl CDA, PvdA en D66 elk de meest voor de hand liggende partij zijn voor twaalf procent van de bezoekers.

De Lijst Fortuyn is de snelste runner up. De ideeën van deze partij konden door het langdurig achterwege blijven van een verkiezingsprogramma pas vanaf 21 maart worden opgenomen in de politieke voorkeurtest. Toen waren al 130.000 adviezen gegeven.

Toch is de nieuwbakken partij nu al in vijf procent van de gevallen (9338 maal) als 'beste keuze' geadviseerd. Als de partij vanaf het begin had meegedaan, had ze gelijk opgelopen met de nu leidende VVD.

Hausse

Het gebruik van de digitale snelweg bij de zoektocht naar de juiste partij is inmiddels een ware hausse geworden onder al dan niet zwevende kiezers. De internetpagina's waarbij op stellingen moet worden gereageerd teneinde een stemadvies te verkrijgen, schieten als paddestoelen uit de grond. Ook de Consumentenbond opende gisteren een pagina onder de noemer Wijzer Kiezen.

Een vrij grondige test is te vinden op de site van het digitale tijdschrift writersblock onder www.writersblock.net. Ook is er een aardige test gemaakt door Adriaan van der Hek van de Hogeschool van Utrecht. Aan de hand van korte vragen kan op www.expa.hvu.nl/ajvdhek/kies/kies.html worden gekeken op welke onderdelen partijen bij de kiezer passen. De meeste sites zijn te vinden via verzamelpagina www.politiek-digitaal.nl. onder de link stemwijzer.

De meeste testen, zoals die van het Instituut voor Publiek en Politiek en van het Kennisnet, gaan uit van stellingen uit de verscheidene verkiezingsprogramma's. Een uitzondering vormt Onlijn.nl, die uitspraken van de lijsttrekkers als basis heeft. De samenstellers hiervan waarschuwen om niet geheel blind te varen op de uitkomst: 'Deze test kan uw keuze in sterke mate beïnvloeden. Gebruik van gezond verstand aanbevolen'.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 28 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.