De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 28 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  EU neemt tarief
KPN onder vuur

Van onze verslaggevers

   
 

BRUSSEL/DEN HAAG - De Europese Commissie gaat KPN aanpakken omdat het telecombedrijf te hoge kosten berekent voor telefoontjes van een vaste naar een mobiele telefoon. Volgens eurocommissaris Mario Monti (Mededinging) maakt KPN misbruik van haar dominante marktpositie door tarieven te berekenen die zo'n tien keer hoger liggen dan voor verbindingen tussen vaste lijnen.

De Commissie heeft KPN gisteren een officiële 'verklaring van bezwaar' gestuurd. Dat is de eerste stap in een proces dat kan eindigen met een fikse boete of een verplichting om de tarieven te verlagen.

KPN heeft nu twee maanden de tijd om te reageren. Ook Libertel (dat sinds kort de naam van de moedermaatschappij Vodafone draagt) heeft de aandacht van de Commissie, maar daar zijn nog geen formele stappen tegen ondernomen.

Monti is in actie gekomen naar aanleiding van een klacht van de Amerikaanse operator MCI Worldcom. Die beklaagde zich in 1999 bij de Commissie dat de entree van nieuwkomers op de telecommarkt wordt bemoeilijkt door de voormalige staatsmonopolisten die te hoge prijzen vragen voor het gebruik van hun netwerk.

MCI had ook de grote telecombedrijven van Duitsland en Zweden aangeklaagd.

De Duitse klacht is inmiddels van tafel nadat daar de tarieven met de helft zijn verlaagd. In Zweden onderzoekt de nationale concurrentiewaakhond de zaak.

Maar de Commissie is vastberaden om de tanden stevig in KPN te zetten. Volgens een woordvoerder van Monti ziet Brussel de zaak als een signaal aan alle telecombedrijven in de Europese Unie. "We willen hiermee duidelijk maken waar we staan", aldus de zegsman. "KPN is de eerste, maar er zullen nog anderen volgen."

Het probleem bestaat namelijk in vrijwel alle EU-landen. Gemiddeld zijn de afwikkelingskosten voor het bellen van vast naar mobiel in de Unie tien keer hoger dan voor een telefoontje tussen twee vaste toestellen. Volgens de Commissie zijn er geen afdoende technische verklaringen voor dat verschil.

In Nederland moet al het verkeer naar de mobiele netwerken, dus niet alleen dat van KPN Mobiel maar ook van andere aanbieders zoals Ben, via het vaste netwerk van KPN passeren. Ondanks verzoeken van MCI Worldcom en andere aanbieders heeft KPN met hen nog steeds geen overeenkomsten gesloten voor directe interconnectie. De nieuwkomers worden daarmee beperkt.

KPN zei gisteren 'met interesse' de klacht van de Europese Commissie te hebben bekeken. Het concern vindt het niet terecht dat de Commissie, vooruitlopend op de nieuwe regels voor de Europese telecommarkt, "deze Nederlandse zaak" eruit haalt omdat KPN's tarieven in lijn liggen met het gemiddelde in de EU.

KPN zegt er van overtuigd te zijn de Commissie afdoende opheldering te kunnen verschaffen.

De KPN-zaak staat los van de problemen rond 'roaming', het gebruik van een mobiel netwerk over de grens. De Commissie vermoedt ook hier dat de prijzen kunstmatig hoog worden gehouden. Vorig jaar werden er invallen gedaan bij telecomaanbieders in Engeland en Duitsland.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 28 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.