De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 28 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Euro zorgt voor
verzamelkoorts

   
 

AMSTERDAM - Onder vele tienduizenden Nederlanders is een ware euro-verzamelkoorts uitgebroken. Vooral jongeren maken er een sport van om de muntseries van alle eurolanden compleet te krijgen.

Portemonnees worden minutieus doorzocht op vreemde euromuntjes, terwijl ook kassa's van bijvoorbeeld voetbalkantines worden omgekeerd.

Ook de Nederlandse munthandelaren constateren een fors stijgende vraag naar buitenlandse euromunten. Omdat sommige landen nogal geïsoleerd liggen van de rest van Europa, is het bijna onmogelijk om het geld van deze landen in het normale betalingsverkeer aan te treffen.

"Bijvoorbeeld van Ierland, Finland en Portugal vind je vrijwel geen euromunten in je portemonnee. Als mensen dan toch hun verzameling compleet willen hebben, komen ze bij ons terecht", aldus eigenaar Hans Jansen van de internetmunthandel HansMunt.

De gezamenlijke munthandel schat dat er sinds de komst van de euro enkele honderdduizenden muntverzamelaars zijn bijgekomen. "Vooral jongeren willen de munten van alle twaalf eurolanden hebben, op scholen wordt driftig geruild. Maar ook onder volwassenen heeft de eurokoorts toegeslagen", weet Jansen.

Met name oudere verzamelaars kopen bij de handelaren. Veel mensen zijn tuk op geldsetjes uit de Europese dwergstaatjes zoals het Vaticaan, Monaco en San Marino. Voor een euroset van het Vaticaan met een nominale waarde van slechts 3,88 euro wordt nu al 395 euro gevraagd, voor eenzelfde soort setje uit San Marino moet de liefhebber 235 euro neertellen. Het nieuwe betaalmiddel heeft wel 'slachtoffers' onder de muntverzamelaars van vijftig jaar en ouder gemaakt. Die zijn niet meer begonnen met euro's, maar verdergegaan met het completeren van hun guldenverzameling. "Voor veel van hen is het met de afschaffing van de gulden mooi geweest."

Overigens is de speciale eurokit die iedere Nederlander eind vorig jaar kreeg ter kennismaking met de nieuwe munt, ook al in waarde gestegen. Een intact gebleven kartonnen verpakking levert al snel 25 euro op. De meeste vraag komt uit het buitenland. Ook bestaat daar steeds grotere belangstelling voor de zogeheten starter-kits, die iedere Nederlander voor een bedrag van 25 gulden kon kopen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 28 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.