De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 28 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Borst wil eigen
bijdrage voor
nekkramp-prik

   
 

door René Steenhorst AMSTERDAM - Minister Borst (Volksgezondheid) wil dat ouders en verzorgers gaan meebetalen aan de dit najaar startende massa-vaccinatie van hun kinderen tegen de potentieel dodelijke ziekteverwekker meningokokken C. De bewindsvrouw heeft het plan om per injectie een eigen bijdrage te gaan rekenen van vijf tot tien euro. Dit om de kosten van de inentingscampagne deels te dekken.

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), die deze nieuwe feiten vandaag zal bespreken tijdens het lustrumcongres van de Nederlandse Meningitis Stichting in de Jaarbeurs in Utrecht, is ontstemd dat de minister tot nu toe in het openbaar heeft gezwegen over deze geldelijke bijdrage die zij voornemens is.

"Wij hebben een principieel bezwaar tegen deze eigen bijdrage," zegt prof. dr. R. de Groot, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en lid van de Commissie Herziening Rijksvaccinatieprogramma van de Gezondheidsraad. "Deze inenting hoort gewoon thuis in het verstrekkingenpakket. Dit behoort de rijksoverheid te betalen. Punt. Bescherming tegen deze ziekteverwekker is van belang voor de algehele volksgezondheid. Bovendien leven we in een rijk land waar deze inenting gratis gegeven moet kunnen worden. Dit leidt tot tweedeling in de zorg."

Volgens prof. De Groot zou de minister tot het heffen van een eigen risico op de meningokokken-C-prik hebben besloten, "omdat zij waarschijnlijk te weinig geld hiervoor beschikbaar heeft gekregen van minister Zalm van Financiën." De bewindsvrouw heeft de eigen bijdrage wel terloops genoemd in haar brief aan de Tweede Kamer van 18 maart jongstleden. "Maar dat gegeven is gewoon niet opgepikt, door niemand. Eigenlijk verbijsterend!", zegt professor De Groot.

Kamervragen

Inmiddels heeft de CDA-fractie in de Tweede Kamer vragen over de eigen bijdrage gesteld. Ook GGD-Nederland, de koepelorganisatie voor de 44 gemeentelijke geneeskundige diensten, is er tegen dat ouders bijbetalen voor de inenting van hun kind tegen de meningokok C. De heffing ter plekke leidt volgens de organisatie tot vertraging van de campagne, veel administratieve rompslomp en extra kosten. Ook wordt de kans groter dat mensen afzien van de vaccinatie. De organisatie heeft dat gisteren geschreven in een brief aan minister Borst van Volksgezondheid.

Dit najaar start de landelijke inhaalcampagne tegen de bacterie meningokokken, type C. Alle ruim drie miljoen kinderen en jongeren van 14 maanden tot 19 jaar worden daarvoor opgeroepen.

Echter, tienduizenden ouders en verzorgers hebben inmiddels, bezorgd als zij zijn geworden door de talrijke meldingen van (ook dodelijk verlopen) infectiegevallen, geheel op eigen kosten hun kinderen laten inenten tegen deze bedreigende ziekteverwekker. Kosten per vaccindosis rond €30, consultkosten huisarts ca. €21. De Groot: "Bij het rijk lacht men zich rot dat daardoor nu zoveel geld wordt bespaard."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 28 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.