De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 27 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Oranje in het nauw
   
 

NOORDWIJK - De afmeldingen van Paul Bosvelt en Pierre van Hooijdonk galmden gisteren nog na in Noordwijk. Volgens Dick Advocaat is er in de technische staf "iets gebroken" en gaat er door het Feyenoord-duo voorlopig een rode streep. "Nee, ik zal niet meer zo snel een beroep op beide spelers doen", beweerde de bondscoach, die vooral een signaal wilde afgeven aan de overige internationals om af te rekenen met een negatieve tendens die sinds de uitschakeling voor het WK is ontstaan. "Want als we allemaal zo gaan denken, blijven er weinig spelers over."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 14kb)
Dick Advocaat 'beult' Oranje af voor de oefeninterland tegen Spanje.
Het volgende probleem dient zich, als het duel met Spanje achter de rug is, echter alweer aan. Dat is de derde interland onder zijn leiding, in mei tegen de Verenigde Staten. Wederzijdse belangen maken het vriendschappelijke interlandvoetbal er niet eenvoudiger op. Advocaat beseft dat de trip naar de VS nog gevoeliger zal liggen.

"Alle clubs hebben tegenwoordig het idee om een lucratief uitstapje naar een ver land aan het seizoen vast te knopen", zei hij met lichte verontwaardiging in zijn stem. Hij is op de hoogte van de plannen die Barcelona, Chelsea en PSV voorbereiden, hetzij al hebben uitgewerkt. Dit trio is al goed voor tien Nederlandse internationals.

PSV vertrekt na afloop van de competitie naar China, waar een oefenwedstrijd tegen het nationale elftal (19 mei) is geprogrammeerd. Hoofdsponsor Philips onderhoudt nauwe banden met beide teams en betaalt er goed voor om de Eindhovense ploeg in vol ornaat te zien spelen. Wellicht volgt nog een tweede duel met Zuid-Korea, dat zich net als de Chinezen voorbereidt op het WK.

Voormalig PSV-trainer Advocaat zei gisteren dat hij met preses Harry van Raaij inmiddels contact heeft gehad. "En daar komen we wel uit." Van Raaij deed er gisteren minder luchtig over. "Zei hij dat? Typisch Dick. Hij sprak mij zondag inderdaad over dit thema aan en denkt nu dat het probleem wel eventjes wordt opgelost. Wat hij zich kennelijk niet realiseert, is dat ik contractuele verplichtingen heb om met zo'n sterk mogelijk elftal in China te verschijnen. En daar is niet zo snel een oplossing voor te vinden."

Het steekt Van Raaij dat de KNVB voorbij is gegaan aan het schema van de topclubs. "Ik heb aanvankelijk rekening gehouden met de belangen van het Nederlands elftal. PSV zou niets ondernemen indien Oranje zich had gekwalificeerd voor de eindronde van het wereldkampioenschap. Nu dat niet is gebeurd, heb ik in januari de contracten met China getekend. Een maand later kwam de KNVB plotseling met de wedstrijd tegen Amerika op de proppen zonder eerst overleg te voeren met de clubs. Wat ik vervelend vind, is dat men in Zeist handelt vanuit een machtspositie. Maar ditmaal ligt de beslissing bij ons. In tegenstelling tot andere omstandigheden, hebben wij de rechten. Niemand kan PSV voor deze trip verplichten spelers af te staan."

Van de voorzitter is genoegzaam bekend dat hij dwars kan blijven liggen in situaties als deze. Bij PSV gaat het om vijf spelers die op dit moment deel uitmaken van de grote Oranje-selectie: Mark van Bommel, Kevin Hofland, Ronald Waterreus, Wilfred Bouma en André Ooijer. Van Raaij sluit niet uit dat er een compromis wordt gesloten, waarbij Advocaat eventueel één of twee spelers mee kan nemen naar Amerika. "Ik ben altijd bereid tot een gesprek, dat weet Dick ook. Het zou kunnen dat ik een beetje water bij de wijn doe. Maar veel zal het niet zijn."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 27 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.