De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 27 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Alarmfase één
voor betaald voetbal

   
 

ZEIST - Het betaald voetbal staat aan de vooravond van een grote sanering. Als de voetbalclubs niet snel financieel orde op zaken stellen, lopen tal van clubs gevaar dat ze geen licentie meer krijgen voor het komend seizoen. De KNVB gaat een strenger selectiebeleid voeren. Zo mogen de inkomsten uit shirtsponsoring en spelersverkopen pas in de begroting worden opgenomen als ze daadwerkelijk zijn gerealiseerd. In januari wordt dat opnieuw getoetst. De betaalde clubs hebben over 2001 een nettoverlies geleden van €28,7 miljoen. "Uitermate zorgelijk", noemde KNVB-directeur Henk Kesler de financiële huishouding van de meeste clubs uit de betaalde voetbaltak.

Zo heeft tweederde van de clubs de laatste vier jaar al verlies geleden en het eigen vermogen daardoor aardig uitgehold. Daarnaast nemen de inkomsten niet toe en verslechteren zelfs door verminderde tv-inkomsten, waar trouwens ook het buitenland door wordt getroffen. De KNVB verwacht dan ook dat de voetbaltransfers minder geld opbrengen, omdat Duitsland, Italië en Engeland ook getroffen worden door minder sponsorinkomsten. De tijd van de grote transfers lijkt dan ook voorbij. "Om de financiële huishouding snel op orde te brengen, moeten de salarissen van staf en spelers met zeventien procent terug en bij spelers van de Gouden Gids Divisie met zes procent", zo schatte Kesler. Voor een club als FC Twente, de oude club van de voormalig penningmeester Kesler, zou dat een sanering van €1,2 miljoen bedragen. "De pijn zit vooral bij de onderste clubs in de eredivisie en de bovenste clubs in de Gouden Gids Divisie. Daar heeft men uitgaven gedaan die in geen verhouding staan tot de inkomsten."

Ajax, Feyenoord en PSV hebben de zaken wel goed voor elkaar, maar de overige clubs staan gezamenlijk voor €8,2 miljoen in het krijt bij het spelersfonds CFK, waarvoor ze nu een boeterente van 8 procent moeten ophoesten. De toekomst van tal van clubs ziet er dan ook niet goed uit. Twaalf clubs zijn nog op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor. Vitesse had een hoofdsponsor als NUON, die €3,6 miljoen betaalde en Twente Essent die goed was voor €1,5 miljoen. Beide zijn op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor, maar in de praktijk blijkt dat de gevraagde bedragen lang niet meer haalbaar zijn. Het bedrijfsleven is voorzichtig geworden met het uitgeven van sponsorbedragen nu het economisch wat minder gaat.

De clubs kunnen ook niet putten uit het potje van de KNVB. Vorig jaar kregen ze bij de afrekening van EURO 2000 nog 250.000 gulden per club, maar nu stevent de KNVB zelf op een verlies af. "Dus dit jaar geen donatie en volgend jaar ook niet", merkte Kesler laconiek op. Op dit moment komen enkele clubs niet in aanmerking voor een licentie, maar ze hebben nog tot juni de tijd om financieel orde op zaken te stellen.

Vitesse heeft tweevoudig international Orlando Trustfull en Carlos Fortes laten weten hun aflopende contracten niet te willen verlengen. Ook Martijn Kuiper, Danny Lücke en Michael Samuel kregen deze boodschap te horen.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 27 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.