De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 27 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  'Bushpootjes' breekijzer in
staaloorlog Rusland en VS

   
 

MOSKOU - Terwijl de Russische premier Michail Kasjanov afgelopen weekeinde verklaarde te hopen dat de kippenoorlog tussen Rusland en de Verenigde Staten "binnen een maand" over zal zijn, woedt deze onverminderd voort. Volgens veel waarnemers zal er geen kippenpootje uit Chicago of Texas meer op een Russisch bord belanden zolang Washington vasthoudt aan de verhoogde invoertarieven van staal, die ook voor Rusland gelden.

Russische staalbedrijven vrezen door de Amerikaanse maatregel de komende jaren ruim anderhalf miljard dollar aan inkomsten mis te lopen. Massaontslagen en sociale ontwrichting van Russische staalsteden als Novosibirsk en Magnitogorsk dreigen.

Het Kremlin houdt intussen vol dat de importban voor Amerikaans pluimvee - die sinds 10 maart geldt - geen enkel verband houdt met het besluit van president George Bush om de eigen staalsector te beschermen. Er zouden slechts "technische" en "veterinaire" redenen aan ten grondslag liggen, zoals de weigering van Amerika om aan Moskou te vertellen welke hormonen, antibiotica en dergelijke de pluimveesector gebruikt. Gesprekken tussen de Amerikanen en de Russen hebben tot dusver niets opgeleverd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x282, 25kb)
Amerikaans kippenvlees in Moskou: vol salmonella en andere ziekteverwekkers. (Foto: AP)
Niet alleen in de Russische media - waar Amerikaanse kippenpootjes worden afgeschilderd als levensgevaarlijke bronnen van salmonella en andere ziektes - maar vooral ook op straat is er in Rusland van het eertijds eerbiedwaardige beeld van de VS-kip intussen nog maar weinig overgebleven.

"De Amerikanen zien Rusland gewoon als een dumpplaats voor hun kipafval", zegt de 49-jarige Natalja Borisova boos, terwijl ze op de markt naast het Kiev-station in Moskou boodschappen doet. "Ik heb mijn gezin jarenlang Bushpootjes te eten gegeven. Het was voor mij het enig betaalbare vlees. Maar wat voor gevolgen heeft dat op den duur voor hun gezondheid? Ik maak me vreselijke zorgen."

De 'nozjki Busja', oftewel 'Bushpootjes', danken hun naam aan het feit dat de vader van de huidige Amerikaans president - Bush senior - begin jaren negentig Amerikaanse kippenpootjes naar Rusland exporteerde als humanitaire hulp. Sindsdien groeide de export naar Rusland van de pootjes - die in de VS voor de pluimveebranche gelden als een soort restproduct omdat de consument daar de kippenborst prefereert - gestaag. Met jaarlijks ruim een miljoen ton aan vleugels en pootjes werd Rusland zelfs Amerika's belangrijkste kipafnemer. Goed voor een omzet van ruim $600 miljoen per jaar.

In plaats van de 45 roebel (anderhalve euro) die Natalja Borisovna voor een kilo Bushpootjes moest neerleggen, betaalt ze nu 60 roebel voor een kilo pootjes van eigen bodem. Deze zijn volgens haar niet zo vet en smaken "tien keer lekkerder". Voor hetzelfde geld kan ze op de markt ook pootjes uit Nederland krijgen, maar die eet ze voor geen prijs. "Hollandse kip smaakt naar vis."

Volgens Ivan Vasilenko, een vooraanstaand Russisch scheikundige en hoofd van het Wetenschappelijk Staatsinstituut voor Antibiotica, had het importverbod al jaren geleden moeten worden ingevoerd. Volgens hem dreigt de consument van Amerikaanse kip zowel allergisch als immuun te worden voor de grote doses aan antibiotica die de pluimveehouderij in de VS zou gebruiken.

De Russische producenten van kip juichen, maar geven tegelijkertijd toe dat de eigen sector het gat dat nu is ontstaan, niet spoedig kan opvullen. Rusland produceert jaarlijks slechts 860.000 ton, terwijl de totale Russische consumptie 1,36 miljoen ton per jaar bedraagt.

Vooral kipproducenten uit Brazilië en Roemenië proberen van de huidige situatie gebruik te maken om hun marktaandeel in Rusland te vergroten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 27 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.