De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 27 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Staking Philips
   
 

AMSTERDAM - FNV Bondgenoten en de CNV Bedrijvenbond roepen duizenden Philips-medewerkers op om morgen bij vestigingen in heel Nederland het werk neer te leggen. De bonden dreigen met massale stakingen en werkonderbrekingen als Philips vóór vanavond 22.00 uur niet instemt met de looneis van 3,5% voor de komende vijftien maanden.

Daarmee hangt een van de grootste stakingsacties uit de geschiedenis van het elektronicaconcern in de lucht.

Als Philips niet op de eis ingaat, dreigen stakingen bij twaalf fabrieken in Drachten, Eindhoven, Winschoten, Stadskanaal, Almelo, Winterswijk, Nijmegen, Acht, Oss, Deurne, Roosendaal en Hoorn.

Daarnaast zijn werkonderbrekingen en poortacties op zeker elf locaties te verwachten.

Philips-directeur Ed de Haas laat via zijn woordvoerder weten de acties af te wijzen. "Stakingen brengen die 3,5% zeker niet dichterbij. Wij vinden de looneis onverantwoord, gezien onze resultaten in het afgelopen jaar en onze concurrentiepositie."

CNV-bestuurder Piet Fortuin erkent dat het traditioneel moeilijk is om Philips-medewerkers aan het staken te krijgen. "Maar deze keer is de actiebereidheid onder de werknemers bijna historisch groot. Philips heeft de afgelopen jaren veel goodwill verspeeld. Vooral de zelfverrijking van het topmanagement roept veel irritatie op. Het is toch niet uit te leggen dat topman Jan Hommen recent miljoenen aan optiewinsten heeft opgestreken, terwijl tegelijkertijd aan medewerkers in de fabrieken om loonmatiging wordt gevraagd?"

De onderhandelingen over de cao verlopen erg moeizaam. Aanvankelijk bood Philips een loonsverhoging van 0%. Later is dit bod verhoogd naar 2 tot 2,5% voor een periode van veertien maanden. Alleen vakbond De Unie heeft voor laatstgenoemd percentage inmiddels een cao voor 14.000 hogere personeelsleden afgesloten. De 16.000 lager en middelbaar opgeleide personeelsleden hebben een aparte cao, die nog niet rond is.

FNV-onderhandelaar Joke Hubert sluit niet uit dat Philips vandaag alsnog met de gevraagde 3,5% over de brug komt. "Van onze leden heb ik geen ruimte gekregen om met minder genoegen te nemen", stelt zij.

Als Philips niet op de eis ingaat, zullen de vakbonden morgen in Amsterdam ook een 'ludieke actie' gaan houden bij de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van het elektronicaconcern. "We zijn het er niet mee eens dat Philips kostenbesparingen wil doorvoeren ten faveure van de aandeelhouder", stelt Hubert. "Na het verlies in 2001 wil Philips dit jaar ten koste van alles weer winst boeken, zelfs over de ruggen van de werknemers."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 27 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.