De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 27 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  ING in één klap marktleider
in verzekeringen in Brazilië

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Bankverzekeraar ING Groep neemt een belang van 49% in de Braziliaanse verzekeringsgroep Sul América. Met de overname wordt ING in één klap marktleider in het Latijns-Amerikaanse land. Sul América heeft in Brazilië een marktaandeel van 19% en ongeveer 7 miljoen klanten.

ING is sinds 1983 aanwezig in Brazilië. Met de zakenbank ING Bank Brasil en met een vermogensbeheerder: ING Investment Management Brazil. Daarnaast verkreeg de huidige ING-dochter Aetna vijf jaar geleden een 49%-belang in Sul-Aet; een gezamenlijke zorgverzekeringsfirma met Sul América. De afgelopen jaren werd door Aetna $300 à 400 in de joint venture gestoken. Twee jaar geleden kwam de grote Amerikaanse verzekeringsgroep Aetna in handen van ING Groep.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 30kb)
Succes lijkt verzekerd voor ING in Brazilië. (Foto: REUTERS)
"Die al vijf jaar lang bestaande banden tussen de Brazilianen en ING-onderdelen plaveiden de weg om een groot belang te nemen", aldus woordvoerder Ward Snijders. "Sul América is een familiebedrijf dat al vertrouwd was met ons en onze business. Dat gaf ons een voorsprong bij het nemen van dit 49%-belang." Snijders kan niet zeggen of de Brazilianen met andere gegadigden hebben onderhandeld.

Wat ING precies betaalt voor het belang in het Braziliaanse bedrijf, houdt de bankverzekeraar schimmig. In contanten legt ING "ongeveer $160 miljoen" neer. Daarnaast wordt het 49%-belang in Sul-Aet ingebracht, alsook de vermogensbeheerder. De onderliggende waarde van de totale transactie wil ING niet bekendmaken.

Sul América is geen kleine jongen. De in 1895 opgerichte Braziliaanse verzekeraar had vorig jaar een premie-inkomen van $2 miljard. Daarin zat ook het deel van SulAet, dat goed was voor zo'n 55 à 60% van dat totale inkomen. Sul América is voornamelijk actief als zorgverzekeraar. Op dat gebied heeft het een marktaandeel van 44% in de Braziliaanse markt. De Nederlanders willen in het land ook levensverzekeringen en vermogensbeheer gaan aanbieden. Op die deelgebieden is Sul América tot nu toe ondervertegenwoordigd, terwijl het in de Verenigde Staten juist de pijler is waarop het ING-concern drijft. Volgens een woordvoerder van ING zijn er op dit moment geen plannen om een meerderheid in Sul te verwerven. "Daar zijn geen afspraken over gemaakt. We zien de deelneming vooral als een goede investering", aldus Snijders. "Wél krijgen we een positie in de directie van het Braziliaanse bedrijf."

De overeenkomst tussen ING Groep en Sul América moet nog door de autoriteiten worden goedgekeurd. Dat kost naar verwachting een tot twee maanden.

ING Groep timmert flink aan de weg in Latijns-Amerika. Het bedrijf concentreert zich daarbij op de twee grootste markten: Brazilië en Mexico. Daarnaast heeft de bankverzekeraar kleinere kantoren in Argentinië, Chili en Peru.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 27 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.