De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 27 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Analisten: Maatregel ABN Amro in VS wijs maar duur
Macrocijfer helpt AEX
   
 

AMSTERDAM - Een opverend consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten heeft de Amsterdamse effectenbeurs gisteren op de valreep een winstje bezorgd. Na een kwakkelende ochtendhandel sloot de AEX-index 0,3% hoger op 523,12 punten. Het was gisteren de dag van het macrocijfergeweld. In de ochtend werd het laatste cijfer gepubliceerd over het Duitse ondernemersvertrouwen, gebundeld in de ifo-index. Deze index liet in maart een stijging naar 91,8 zien (februari: 88,5), waar door analisten op een score van 90 was gerekend. De meevaller kon op de markt evenwel geen potten breken. De stemming bleef vooralsnog in mineur.

Diezelfde uitwerking had het eerste Amerikaanse macrocijfer dat beleggers bereikte: de orders voor duurzame goederen. Deze orderstroom zwol in februari met 1,5% aan waar op een groei met 1% was gerekend. De transportsector was verantwoordelijk voor de ordergroei, waarbij vooral de toename van het aantal vliegtuigorders in het oog sprong. Exclusief de transportsector daalde de orderinstroom echter met 1,3%, waar was gerekend op een groei van 0,7%.

Het derde macrocijfer kon het sentiment wel keren. En dat betrof het opverend consumentenvertrouwen in de VS. Dit cijfer maakte een zeer sterke sprong van 95,0 naar 110,2 punten. Dat is het hoogste getal sinds augustus 2001. Het klimmende consumentenvertrouwen werd door de financiële markten als richtinggevend beschouwd: meer vertrouwen betekent doorgaans dat consumenten makkelijker geld uitgeven omdat zij minder sparen voor het bekende appeltje voor de dorst. En groeiende consumentenbestedingen stuwen de omzet van het bedrijfsleven. Kortom, iedereen zou blij moeten zijn, maar de realiteit is anders, zoals de koers van Unilever liet zien.

Het levensmiddelenconcern kreeg opnieuw een tik als gevolg van de publicatie van tegenvallende omzetcijfers over het eerste kwartaal, maandag. Beleggers vonden de prestaties door de zogenoemde 400 leidende merken onder de maat. Analisten ook. ABN Amro noemde de verkooptrends "teleurstellend", afgezet tegen de prestaties van de concurrentie. Het aandeel van de AEX-zwaargewicht sloot derhalve opnieuw in de min: een verlies van 1,5% op €65.

Een andere reus onder de hoofdfondsen, Koninklijke Olie, was in het nieuws door de overname van het Amerikaanse Pennzoil. De oliemaatschappij betaalt voor de overname $1,8 miljard en neemt daarnaast en schuld over van $1,1 miljard. Pennzoil is de grootste producent van smeermiddelen zoals motorolie. De Amerikaanse afdeling van Koninklijke/Shell betaalt $22 per aandeel. Dat is een premie van 42% boven de slotkoers van Pennzoil, maandag in New York. Het aandeel Koninklijke Olie sloot 0,6% hoger op €60,90.

ABN Amro kreeg applaus van analisten voor het staken van de zakenbankactiviteiten op de Amerikaanse binnenlandse markt. Stroeve schreef dat de bank de stap "eindelijk" bekend had gemaakt. Volgens de analist was het voor ABN Amro, gezien de concurrentie, onmogelijk om voet aan de grond te krijgen in deze tak (binnenlandse aandelen en fusie & overnameactiviteiten). Ook Merrill Lynch was over de stap te spreken. Het zal het vertrouwen in het management vergroten, aldus deze zakenbank die het koersdoel verhoogde van €21,50 naar €24,50.

De voorziening die voor het opdoeken van de activiteiten is getroffen, roept daarentegen minder vrolijke reacties op. Stroeve noemt de voorziening "bijzonder fors". Wellicht dat dat het koersverlies verklaarde. Het aandeel werd namelijk 0,5% minder waard op €21,79.

Binnen de Midkap was Laurus de gebeten hond. Het supermarktconcern leed onder de afwaardering die Merrill Lynch het fonds maandag had gegeven. Volgens de zakenbank is het aandeel Laurus slechts €1 waard. Laurus sloot 4,8% lager op €1,60.

Stork profiteerde amper van de mededeling dat het een eerste contract voor de Joint Strike Fighter (JSF) op zak heeft. Het contract behelst de beginfase van de ontwikkeling van de deuren en het bekabelingsysteem van de JSF. Volgens het bedrijf vertegenwoordigt het contract aanvankelijk een waarde van "enkele miljoenen dollars" uitmondend in een bedrag van "minimaal 73 miljoen dollar". Indien de Nederlandse staat evenwel besluit om niet op de JSF-trein te springen, zal het contract tot enkele miljoenen beperkt blijven, zo bleek gisteren. Het aandeel Stork sloot 0,1% hoger op €11,05.

Marktonderzoeker Emis wordt mogelijk gereanimeerd door de grootaandeelhouders SNT en Orange Fund. Zij hebben oud-topman Carlo Stokx ingeschakeld om een reddingsplan te lanceren. Het in surseance verkerende bedrijf schoot daardoor op de beurs omhoog: het aandeel werd ruim 97% meer waard. De omzet oogde met 391.000 stuks (dubbelgeteld) enorm. Maar gezien de slotkoers van €0,69 is dat natuurlijk zeer betrekkelijk.

Paul Jansen




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 27 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.