De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 27 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Politiejacht op plegers
huiselijk van geweld

   
 

door Gijsbert Termaat en Tjerk de Vries AMSTERDAM - Door een nieuwe werkwijze van de politiekorpsen in ons land worden veel meer geweldplegers in huiselijke kring ontmaskerd en bestraft. De resultaten van het project Huiselijk Geweld, dat in Amsterdam is gestart, zijn verbluffend.

Sinds meer dan duizend politiemensen de speciale cursus hebben gevolgd, zijn in de hoofdstad al vele tientallen geweldplegers aangehouden. De eerste verdachten zijn al veroordeeld. Bovendien is het aantal aangiften verdubbeld.

Na het Amsterdamse succes is het project door 25 regiokorpsen overgenomen. Straks wordt in het hele land jacht op geweldplegers binnenshuis gemaakt. Behalve Amsterdam lopen Den Haag, Hollands Midden, Utrecht en Kennemerland voorop in de ontwikkelingen.

Angst

Voorheen deden veel vrouwen uit angst voor hun man of vriend geen aangifte. Volgens schattingen worden in Amsterdam jaarlijks zo'n 30.000 vrouwen structureel mishandeld. De politie registreert echter jaarlijks 'slechts' 9000 slachtoffers.

Vroeger stonden ook agenten op het standpunt dat geen aangifte doen in veel gevallen beter voor het slachtoffer was. Nu wordt te allen tijde op een aangifte aangedrongen en krijgen de daders ook veel vaker een dagvaarding. In 25% van de gevallen houdt het geweld op als de dader wordt opgepakt.

De politie brengt na een melding of een vermoeden van mishandeling direct een bezoek aan dader en slachtoffer en ondervraagt tevens de buren. De aangevers zien dan met eigen ogen dat er daadwerkelijk iets met hun klachten gebeurt.

Een belangrijke rol is verder weggelegd voor de wijkagenten en zogenoemde buurtregisseurs, die door middel van gesprekken in de buurt signalen moeten opvangen waar het eventueel mis zou kunnen zijn.

Ook nieuw is dat een vrouw haar aangifte niet meer kan intrekken. Ook als zij geen stappen meer tegen de geweldpleger wil ondernemen, blijft de politie aan de zaak werken.

Een bijkomend probleem van de plotselinge hausse aan meldingen over huiselijk geweld is het gebrek aan opvang voor de kinderen. "De ontwikkelingen gaan zo snel dat de jeugdzorg het niet kan bijhouden. Daardoor ontstaan lange wachttijden", aldus de Amsterdamse politie.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 27 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.