De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 25 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Panamese kapitein verdrinkt na entering
Fregat Bloys onderschept
duizend kilo coke

Van onze correspondent

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 22kb)
Op het achterdek van de Liv inspecteert een medewerker van de Amerikaanse Law Enforcement Detachment een gedeelte van de 35 balen cocaïne. (Foto: ANP)
WILLEMSTAD - Het fregat Hr. ms. Bloys van Treslong heeft dit weekeinde een grote drugsvangst gedaan op een Panamees vrachtschip op zee bij Curaçao. Een eerste onderzoek heeft al een buit van 1000 kilo cocaïne opgeleverd, met een straatwaarde van 32 miljoen dollar. Vermoed wordt dat er nog meer drugs aan boord zijn. Bij de actie kwam de kapitein van het drugsschip om het leven.

De Bloys van Treslong is paraat voor de Kustwacht van de Nederlandse Antillen. De 135-koppige Nederlandse bemanning van het fregat kon de slag zaterdag slaan na een tip van de Amerikaanse inlichtingendiensten in Key West. Tussen Aruba en Curaçao zijn enkele Nederlanders en Amerikanen zaterdagochtend vroeg aan boord gegaan van de Panamese kustvaarder Liv.

De officiële lading van het schip bestond uit elektronische fabrieksapparatuur, maar de drugs werden snel gevonden. ,,Die zaten verstopt in een ruimte met dubbele wanden", zegt Kustwacht-voorlichter Robin Middel. ,,Bij het boren van gaten kwam de cocaïne al naar buiten stromen."

De vangst ging gepaard met een drama. De 50-jarige Panamese kapitein sprong overboord. Hoewel de Kustwacht hem binnen vijf minuten uit het water wist te halen, bleek de man al overleden.

Behalve de kapitein telde het drugsschip nog negen andere Panamese bemanningsleden. Allen zijn gearresteerd.

Jurisdictie

Omdat het schip buiten de territoriale wateren van Curaçao voer, is de arrestatie gedaan onder jurisdictie van de Amerikaanse Coastguard. ,,Dit bewijst maar weer eens dat de organisatie in het Caraïbisch gebied goed in elkaar zit", zegt Middel. ,,We varen als Nederlandse Kustwacht, maar met één druk op de knop varen we onder Amerikaanse pet. Als die mogelijkheden er niet waren geweest, hadden we dit schip gewoon voorbij moeten laten varen."

De verdachten zijn overgedragen aan de Amerikaanse justitie, evenals het stoffelijk overschot van de kapitein. Het schip wordt op dit moment naar Tampa in Florida begeleid.

Het drugsschip was oorspronkelijk op weg van Panama naar Brits Guyana. Vrijdag had het de haven van Aruba nog aangedaan. Het is nog niet duidelijk of de drugs ook daar aan boord zijn gebracht of dat er een deel van de illegale lading is afgeleverd.

Binnen twee weken komt er op de luchthaven van Curaçao de benodigde scanapparatuur te staan om bolletjesslikkers te betrappen die naar Nederland willen gaan.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 25 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.