De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 25 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Met Udo Lindenberg wordt zij een soort Bonny and Clyde
Ellen ten Damme nu superster in Duitsland
   
 

AMSTERDAM - ELLEN TEN DAMME mag dan de afgelopen jaren een bekende film- en tv-actrice zijn geworden in Duitsland, zij staat daar nu voor haar grote doorbraak, die haar meteen aan de top van de Duitse showbizz zal brengen. De bijzondere Ellen wordt namelijk zowel in het theater als in een grote speelfilm min of meer de partner van de befaamde Duitse performer UDO LINDENBERG.

Ellen zei me: "Ik werkte in Berlijn op verzoek van NINA HAGEN mee aan een benefietconcert ten bate van de vrouwen van Afghanistan. Voor een paar duizend mensen traden veel grote Duitse sterren op. Ik deed op aandringen van KOOS VAN DIJK, de ex-manager van HERMAN BROOD, die nu mijn zaken doet, alleen begeleid door piano een Dietrich-achtig optreden."

"Ik maakte een heel aparte entree. Ik kwam lopend op mijn handen het toneel op! Die act doe ik wel vaker. Ik heb vroeger veel aan turnen gedaan en je hebt er meteen alle aandacht mee als zangeres."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 17kb)
Het worden drukke tijden voor Ellen ten Damme.
"Maar daarna heb ik met pianobegeleiding gezongen. Het was ineens doodstil in die grote hal. Mooie liederen zong ik van onder meer Dietrich en Hildegard Knef, die ik wel vaker bracht, zoals Ich bin von Kopf bis Fuss auf Liebe eingestellt en Lili Marlene, waar ik wel iets aan veranderd heb in de laatste regel, zodat het een anti-oorlogslied is geworden. En van Knef zong ik Für mich soll's rote Rosen regnen."

Dat optreden viel wel in de smaak, ook bij UDO LINDENBERG, die er eveneens optrad. "Na afloop benaderde hij me en vroeg me of ik met hem de hoofdrol wilde spelen in zijn nieuwe film. Ik zei dat ik daar in principe wel voor voelde. Samen met mijn manager KOOS VAN DIJK is alles toen geregeld.

"In april beginnen de opnamen in New York. De film vertelt het verhaal van UDO, die naar New York moet voor een erfenis. Hij komt daar in contact met mij. Die erfenis blijkt uit een aantal koffers te bestaan, waarin allemaal onbekende songs van Dietrich en Knef zitten."

"We vormen door allerlei intriges die zich rond deze koffers voordoen, een soort Bonny en Clyde-achtig stel. Een deel van de film speelt zich ook af aan boord van de Queen Elizabeth. We keren samen terug in Duitsland en de film eindigt na allerlei spannende avonturen tijdens een groot concert van UDO in een uitverkochte hal in Bremerhaven.

"Het bijzondere van deze film is echter dat het eigenlijk een multimediaproject is, want hij wordt niet alleen in het theater en op tv vertoond, maar ook zie je een deel ervan tijdens de live-concerten van UDO, waar ik ook aan meewerk. Het is dus een groot spektakel en natuurlijk is het prima voor mijn naam in Duitsland om zo groots gelanceerd te worden met Lindenberg."

Tot nu toe heeft Ellen ten Damme in Duitsland al heel veel film- en tv-rollen vertolkt. "Ik speelde in verschillende afleveringen van TATORT."

Veel grootser

"Het werken in Duitsland bevalt me. Het gaat er allemaal veel grootser aan toe. Film is daar een echte industrie. Men heeft er meer respect voor je als actrice. Hier in Nederland is het toch meer van 'doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg'."

De opnamen van de film met UDO LINDENBERG vallen samen met het draaischema van de film VOLLE MAAN van JOHAN NIJENHUIS, die de opvolger wordt van COSTA. In die film speelt ELLEN de love-interest van DAAN SCHUURMANS.

Het leverde in filmkringen wel stof tot gesprek op dat Ellen, die tot nu toe in ons land meer in het alternatieve circuit actief was, nu voor zo'n commerciële publieksfilm heeft gekozen.

Ellen is zich daar niet van bewust. "Je kan trouwens nooit zeggen of Volle Maan een commerciële publieksfilm is. Eerst zal toch nog moeten blijken of dat publiek komt. Dat blijft in deze business altijd een mysterie. Ik heb echter ja gezegd tegen deze film, omdat het gewoon een goed script is. Bovendien kan ik in VOLLE MAAN een zangeres spelen en dat geeft me gelegenheid er ook enige nummers van mezelf in te zingen. Dat is natuurlijk fantastisch."

Het wordt in april wel razend druk voor ELLEN. "Ik vlieg die periode heen en weer tussen New York, waar ik met Lindenberg film, en Mallorca, waar Volle Maan wordt opgenomen. Maar ik heb dat er heel graag voor over. Het zijn twee leuke projecten."

Ellen mag dan vaak als verleidster of femme fatale gecast zijn in films, omdat zij toch een heel mooie jonge vrouw is met een sensuele uitstraling, privé heeft zij op het ogenblik geen relatie. Wel kan zij het goed vinden met Koos van Dijk die nu haar manager is.

Hij zegt: "Ze heeft gevraagd of ik haar zaken wil doen en haar wil begeleiden bij haar carrière. En dat doe ik graag. Via Nina Hagen, die ik natuurlijk ken door haar vriendschap met Herman Brood, ontstond het plan dat zij zou meewerken aan dat liefdadigheidsconcert voor vrouwen in Afghanistan. Daar traden ook allerlei grote groepen op. Het was een heel spektakel."

"Hou je optreden sober, zei ik. Kom op met een paar van die acrobatiekkunstjes en zing dan alleen met pianobegeleiding. Dat werkte goed. Ze vulde met haar persoonlijkheid die hele grote hal. Het was fascinerend. Je kon zien dat zij niet zomaar een zangeres is, maar een performer, een echte ster zoals die er maar weinig zijn."

Ellen ten Damme lukte het die avond het Duitse publiek te veroveren met songs van hun grote idolen, Dietrich en Hildegard Knef.

"Ik heb veel geleerd van Dietrich en Knef, ze zijn mijn grote idolen", zegt ze.

Zelf schrijft zij ook mooie indringende teksten en componeert zij de melodieën daarvoor. Hopelijk blijven de optredens ook in Nederland niet langer beperkt tot een klein publiek, want ELLEN TEN DAMME is een talent dat niet alleen Duitsland, maar ook heel Nederland in haar ban moet krijgen. En met KOOS VAN DIJK aan haar zijde, moet dat gaan lukken.

Koos van Dijk glimlacht: "Niet alleen met mij. Er zijn nu drie mannen in haar leven gekomen die de carrière van Ellen een nieuwe wending zullen geven. Dat zijn DAAN SCHUURMANS, met wie zij in VOLLE MAAN een relatie heeft, met UDO LINDENBERG en mijzelf.

ELLEN heeft in de showbizzwereld dit jaar duidelijk haar eigen 'Drie Musketiers' gevonden met wie zij de strijd om de weg naar de top zeker zal winnen. Het worden drukke tijden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 25 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.