De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 21 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Vakbond NL Sporter
rekent op honderd leden

   
 

AMSTERDAM - In de topsport is geen plaats meer voor rollades. Met deze conclusie opende FNV-voorzitter Lodewijk de Waal zijn toespraak bij de oprichting van NL Sporter. Kortom, het gaat anno 2002 om harde munten. In de ogen van De Waal is de topsport volwassen aan het worden, maar wordt er nog lang niet volwassen met topsporters omgesprongen. Om dat proces op zoveel mogelijk fronten te begeleiden, is NL sporter opgericht.

De vakbond voor de topsport kan aan de bak, zo werd gisterochtend in het Olympisch Stadion weer eens duidelijk. Wereldkampioen schaatsen Jochem Uytdehaage, een van de eerste leden, liep tijdens de Winterspelen in Salt Lake City het risico van een schorsing omdat de sponsor van de KNSB een foto van hem publiceerde. Dat mocht niet. Uytdehaage is echter niet de enige die als een kegel tussen diverse belangengroeperingen heen en weer werd geslingerd.

Een paar vragen waar de hedendaagse topsporter mee kampt:

* Waarom is er geen speciaal fonds om de periode tussen topsport- en maatschappelijke carrière te overbruggen?

* Is er wel een verzekering voor arbeidsongeschiktheid?

* Hoe dwing je als atleet invloed af op het aantal out-of-competition-controles?

* Kan er zomaar een verbod van paardentransport plaatsvinden bij een MKZ-crisis terwijl paarden niet tot de besmette diersoorten behoren?

* Als er duidelijke afspraken zijn gemaakt over selectiecriteria, kan daar dan zomaar van worden afgeweken?

Yves Kummer, voorzitter van NL Sporter: "In de eerste plaats heeft elk lid zijn eigen verantwoordelijkheden. Wij gaan niet iedereen bij de hand nemen, maar het mag duidelijk zijn dat vooral de selectiecriteria voor de Olympische Spelen bij ons hoog op de agenda staan."

Op een potentieel van 3000 kandidaten hoopt NL Sporter binnen een jaar 100 leden te mogen begroeten. Zij kunnen voor vier euro in de maand gebruik maken van de expertise en het netwerk van de FNV. Daarnaast beschikt de vereniging over een adviesraad, die wordt gevormd door Ard Schenk, Jos Hermens, Johan Stekelenburg en prof. dr. Erik Lutjens, een fenomeen op het gebied van arbeids- en pensioensrecht.

De Waal: "De topsport is een bedrijfstak geworden met grote commerciële en financiële belangen, die niet zelden over de hoofden van de sporter spelen. Maar er is geen bedrijfstak waar de druk op prestaties zo groot is als in de topsport. En als je even niet presteert, dreigt de sponsor het contract op te zeggen. Daarom zijn wij er trots op dat NL Sporter een nieuwe loot aan de FNV-stam is waar sporters en andere werknemers in de sport met hun problemen terecht kunnen."

Namens NOC*NSF reageerde directeur topsport Marcel Sturkenboom positief op de oprichting: "De toekomst staat of valt met de vraag of wij sporters als werknemers zien. Daar zijn wij een voorstander van. Ik hoop dat de vakbond in dit proces een structurerende werking kan afdwingen. Op het speelveld van de topsport verschijnen steeds meer spelers (lees zaakwaarnemers, BS) die voor een percentage van vijftig procent hun diensten aanbieden. Dat is veel te hoog. Het is goed als er normale werkgevers-werknemersverhoudingen gaan ontstaan.''




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 21 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.