De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 21 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Gerbrands ziet het zitten
in de schaatssport

   
 

AMSTERDAM - Een beetje onbescheiden klinkt het wel, gebiedt de eerlijkheid hem te bekennen. "Maar ik denk dat Dirk Scheringa een slimme keuze heeft gemaakt. Het is moeilijk iemand te vinden die de functie van topsportcoach en manager beter kan combineren dan ik. Deze baan is me op het lijf geschreven." En dus is Toon Gerbrands, voormalig bondscoach van de nationale mannenvolleybalploeg, met ingang van 15 april voor een periode van vier jaar als directeur verbonden aan de professionele schaatsformatie van DSB.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)
Toon Gerbrands gelooft heilig in zijn nieuwe missie als directeur van de profschaats-formatie DSB. De ex-volleybalcoach deed geen enkele moeite zijn enthousiasme te beteugelen. (Foto: ANP)
De 44-jarige Gerbrands was zo'n beetje de enige die zich níet verrast toonde over zijn bliksemtransfer van het volleybal naar de schaatssport. Pas anderhalve week geleden werd hij voor de eerste maal formeel door Scheringa benaderd, gisteren gaf hij al zijn officiële ja-woord voor de olympische cyclus die in Turijn eindigt. Daarvoor diende de opvolger van Hans van Goor wel zijn baan bij Rijkswaterstaat op te geven. Geen probleem, noemt Gerbrands dat. "Ik droom al langer van een full-time functie in de topsport. Dit is een wereldbaan."

De laatste jaren combineerde hij zijn werkzaamheden bij Piet Zoomers/Dynamo met het ambitieuze project Wegen Naar De Toekomst, dat tot doel heeft door middel van het aan elkaar leggen van losse stukken asfalt de kwaliteit van het Nederlandse wegennet te garanderen. De eerstkomende twee jaar zal hij zijn werkzaamheden bij Dynamo nog afmaken, daarna kiest hij voor een full-time samenwerking met DSB. "De aanbieding van Scheringa was werkelijk perfect getimed. Ik liep namelijk al een tijdje met een schuin oog naar de professionele topsport te kijken. De laatste twaalf jaar heb ik, met uitzondering van mijn periode bij Oranje, op deeltijdbasis in de sport gewerkt. Dat is op zich best te doen, maar het was mijn vurige wens mijn kwaliteiten op het gebied van de topsport en het management in één functie te combineren. Daar leent deze nieuwe job zich perfect voor."

Gerbrands benadrukt met klem dat hij zich niet met schaatstechnische zaken gaat bemoeien. Hoewel de exacte functie-omschrijving nog op papier gezet moet worden, is het duidelijk dat de Fries zich in zijn nieuwe functie op twee gebieden zal oriënteren: de verregaande professionalisering van de formatie en het ontdekken en opleiden van jong talent. "Het volleybal was, evenals het schaatsen, een aantal jaren geleden nog een betrekkelijk amateuristische sport. Maar in twee olympische cycli is het volleybal in Nederland dankzij een structureel topsportbeleid wel doorgebroken tot de wereldtop. Ik heb een deel van die periode van dichtbij meegemaakt en die expertise kan ik bij dit team overbrengen. Er zal de komende maanden veel worden gesproken over het ontwikkelen van een visie, over het type ploeg dat over vier jaar op de Olympische Spelen moet staan."

"Een ander aspect is de vraag waar een deel van de jongens en meiden die daar moet staan vandaan komt", vervolgt hij. "Van de twaalf spelers die ik tijdens de Olympische Spelen van Sydney in mijn ploeg had, kwam slechts de helft voort uit Jong Oranje. Dat laat zien dat er blijkbaar ook andere wegen zijn om de top te bereiken. De vraag is alleen hoe je dat talent op tijd herkent. Vanuit mijn ervaring in het volleybal weet ik op welke zaken gelet moeten worden tijdens de scouting. Die kennis kan goud waard zijn bij het samenstellen van een nieuwe ploeg."

Gerbrands doet geen enkele moeite zijn enthousiasme onder stoelen of banken te steken. "Met mijn ervaring kan ik ook iemand als Konstantin Poltavets of de rijders helpen wanneer zij bepaalde vragen hebben. Ik denk dat iedereen binnen DSB in mij een uitstekend klankbord aantreft."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 21 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.