De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 21 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  De stille doorbraak
van Kasper Bögelund

   
 

EINDHOVEN - Het grootste compliment kreeg hij van zijn voorganger. "Ik merkte zondag dat ik hem miste", zei André Ooijer gisteren en hij bedoelde Kasper Bögelund. In tegenstelling tot de met superlatieven overladen Robin van Persie, vorige week tegen Feyenoord zijn tegenspeler, beleeft de 21-jarige rechtsback dit seizoen in stilte zijn doorbraak. Ook voor Ooijer lijkt de stormachtige ontwikkeling van Bögelund een zegen. In het centrum van de defensie is de Amsterdammer aan een tweede leven begonnen en een blik naar rechts leert hem dat zijn erfenis op sterke schouders rust. "Als Kasper zo doorgaat, is hij de rechtsback van de toekomst."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)
Kasper Bögelund is doorgebroken bij PSV, maar rekent nog niet op een plaats in het nationale elftal met het oog op het WK.
"Geen probleem." Na de training achter gesloten deuren liet Bögelund gisteren bedeesd weten dat zijn enkelblessure is genezen. Erik Gerets noemt zijn aanwezigheid vanavond in De Kuip van groot belang en roemt zijn gedrevenheid. Hij praat graag in verkleinwoorden als het om Beugelundje gaat. "Een jongen die in een versneld tempo zijn weg zoekt in het topvoetbal."

Hij is de zeventiende Deen in de historie van PSV, de derde in de huidige A-selectie. Toen Jan Heintze debuteerde in 1982, vierde Bögelund zijn tweede verjaardag. Dennis Rommedahl is zijn kamergenoot. "Hij gaat altijd voluit in de duels en weet wat hij wel en niet kan. Het klikt gewoon. We kennen elkaar al zo lang dat Kas precies weet hoe hij mij moet aanspelen", zegt Rommedahl over de band tussen de gevleugelde vrienden.

Gevraagd naar de schijnbaar grenzeloze bescheidenheid van Bögelund, begint Rommedahl te lachen. "Mensen uit Kopenhagen hebben altijd een grote mond. Daarbuiten zijn ze veel rustiger. Kasper komt uit Odense, zelf kom ik uit Kopenhagen. Daarom ben ik ook altijd degene die veel praat op de kamer."

Bögelund is een allrounder. In de jeugd van Odense BK speelde hij centraal op het middenveld, achter de spitsen of als vrije verdediger. Op zeventienjarige leeftijd haalde Frank Arnesen hem naar Eindhoven, waar hij de hele rechterflank bestreek. "Hij speelt daar waar de trainer hem wil hebben", aldus de manager technische zaken. Sinds anderhalf jaar is dat op de rechtsbackplaats. Tot het duel met Vitesse stond hij zeventien keer op rij in de basis. Ondanks zijn tengere postuur heeft hij nooit veel overtredingen nodig. "Je hoeft niet sterk te zijn om goed te zijn." Vorige week moest hij één keer Van Persie voor zich dulden. De linkerspits trof de paal. Verder won Bögelund alle duels, maar hij blijft kritisch. "Het ging redelijk, niet super. Ik ben iemand die graag van achteruit wil komen. Meestal kan dat bij PSV, maar in deze wedstrijd gaf Feyenoord ons geen kans om de opbouw goed te verzorgen."

Arnesen: "Hij kwam als rechtsbuiten, maar had als rechtsback meer kans het eerste elftal te halen. Dat was een collectief besluit. Veel voetballers vinden het te min. Kasper niet. Hij is intelligent en kent zijn beperkingen. Maar hij is ook ongelooflijk ambitieus, elke dag weer. Je moet hem eerder afremmen dan voortduwen. Dus toen de tijd rijp was, pakte hij ook zijn kans. Hoewel hij nog wel eens één of twee keer wordt uitgespeeld, gaat hij met sprongen vooruit."

Het aardige is dat Bögelund nog steeds onveranderd is. Waar Van Persie door Feyenoord moet worden afgeschermd, gedraagt Bögelund zich nog steeds met de nederigheid van een jeugdspeler die voor het eerst sfeer mag proeven in de A-selectie. Na uitwedstrijd tegen Feyenoord in december 2001, zijn tweede topper, kroop hij liever in zijn schulp; laat staan dat er vrijelijk over het wereldkampioenschap gefilosofeerd kon worden. "Daar reken ik helemaal niet op", fluisterde de stille kracht en hij schaamde zich er bijna voor dat-ie er überhaupt over sprak.

Maar recentelijk riep Morten Olsen hem toch echt op voor de oefeninterland tegen Saoedi-Arabië. "Het ging aardig. Niet goed, maar ook niet slecht." Hij debuteerde overigens zoals ex-Ajacied Jesper Gronkjaer dat een paar jaar geleden deed; met een afschuwelijke misser in de openingsminuut. Hij trof het. Gronkjaer zag de Italianen destijds scoren; deze fout bleef onbestraft. "Ik heb daar wel vaker last van. Mijn eerste bal is meestal een drama. Geen idee hoe dat komt."

Volgende week oefent Denemarken in Dublin tegen Ierland, de bodem waarin Neerlands hoop is geslagen. Heintze en Rommedahl werden door Olsen opgeroepen, Bögelund blijft deze keer achter. "Ik ben maandag wel door de bondscoach gebeld. Hij heeft me regelmatig zien spelen, maar wil ook andere spelers op die positie testen. Eerlijk gezegd hou ik nog steeds geen rekening met het WK. Wat er de komende weken bij PSV gebeurt, vind ik veel belangrijker."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 21 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.