De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 21 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Een 'oma' met pijlen
op de boog

   
 

AMSTERDAM - Gelukkig getrouwd, moeder van een dochter en zelfs al kleinkinderen. Dan denk je niet meteen aan een topsportster. Olga Zandvliet (44) trekt zich hier niets van aan. Afgelopen weekeinde werd ze in de Turkse stad Antalya Europees kampioen handboogschieten indoor, op het onderdeel compound.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 24kb)
Ze is al grootmoeder, maar schieten kan Olga Zandvliet als de beste.
Een onwaarschijnlijke verrassing aangezien Zandvliet tot dan toe individueel gezien nog niet veel gepresteerd had. "Tijdens mijn eerste wedstrijd in het buitenland in 1999 ben ik ooit eens tweede geworden. Daarna ging het wat minder. Ik eindigde meestal bij de eerste vijftien. Met het team ging het al tijden goed. Zo ben ik Europees kampioen geworden en een keer derde op het wereldkampioenschap. Ik wist wel dat ik in vorm was. Voordat ik naar het Europees kampioenschap ging was ik voor het eerst Nederlands kampioen geworden."

Zandvliet is pas sinds haar veertigste actief in de handboogsport. "Ik laat al jaren mijn hond uit in een recreatiepark in Delft. Ik stond dan altijd even stil bij de handboogschietclub. Zag ik die pijlen in schijven belanden. Nou dat trok me wel. Ik ben een keer langs gegaan met mijn man samen. Ik vond het leuk en ben toen gestart in de beginnersgroep. Kreeg je een handboog van de club. Ik raakte verslaafd en ben gebleven."

Zandvliet oefende eerst in de Rietcurf-klasse. "Dat is de olympische discipline, waar voor Nederland Wietse van Alten in uitkomt." Al snel stapte ze over naar de compoundklasse. "Bij mijn club Frederik Hendrik schoten veel mensen met de compoundboog. Het is een modernere boog met wieltjes waar gewicht over loopt. Als je de boog uittrekt hoef je minder kracht te zetten. Ik heb aan mijn linkerkant last van een tenniselleboog, dus dat lag me wel."

Na twee jaar hard oefenen met haar trainer van Frederik Hendrik, Rene Schrauwers, werd ze in 1999 door de bondscoach benaderd. "Je hebt indoor en outdoor schieten. Om in de kernploeg te komen, moet je een limiet schieten. Ik doorbrak al snel die limiet van 1300. Ongeveer vijf mensen is dit ooit gelukt. Niet veel later doorbrak ik ook de 1350-grens."

Hoewel ze het een eer vond, paste het eigenlijk niet in haar levenspatroon. Na overleg met haar man c.q. werkgever ging ze de uitdaging aan. Met succes want nadat ze eerder dit jaar al Nederlands kampioen werd, is ze in haar nog prille carrière nu ook Europees kampioen indoor geworden. "En dan te bedenken dat ik eigenlijk outdoor beter ben. Vind ik trouwens ook leuker om te doen. Lekker buiten en je mag meer pijlen schieten. Bij een indoorwedstrijd heb je twee keer dertig pijlen en bij een outdoorwedstrijd speel je vier keer 36 pijlen."

Zandvliet denkt voorlopig niet aan stoppen. "Ik kan nog een tijd mee. Ik ben natuurlijk niet een van de jongsten meer, maar kan nog genoeg leren en me dus aanzienlijk verbeteren. Ik ben pas begonnen. Zo lang ik alles kan blijven combineren met mijn werk als administratief medewerkster en mijn gezin me blijft steunen, blijf ik dit doen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 21 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.