De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 21 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Beleggers trekken handen
af van aandelen bouwers

Van een onzer verslaggevers

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
Ook het niet-beursgenoteerde Strukton kreeg dinsdag bezoek van Justitie.
AMSTERDAM - Buitenlandse beleggers trekken hun handen af van de Nederlandse bouw-aandelen. "Ze begrijpen er niets van wat er nu allemaal in Nederland gebeurd", aldus een analist van een effectenbank. "Ze huiveren alleen al bij de gedachte wat dit voor staartje kan krijgen." De afgelopen twee dagen daalden de beurskoersen van de bouwers waardoor Justitie invallen zijn gepleegd. Het aandeel Heijmans liep daarbij voorop.

"De buitenlandse aandeelhouders tasten volledig in het duister over wat er gaat gebeuren en daar houden ze niet van. Ook wij kunnen ze niet voorspellen wat de uitkomst zal zijn van het huidige traject", zegt analist Timmo van de Bunt van ING Barings. "Het zijn vooral Britten en Amerikanen die hun stukken de afgelopen dagen hebben verkocht", aldus een beurshandelaar. "Je zag ze de afgelopen maanden al onrustig worden, maar door de invallen van dinsdag sloeg de vlam in de pan. Een groep buitenlandse beleggers neemt nu het zekere voor het onzekere."

Daarnaast zouden zaken als de aanstaande parlementaire enquête, het onderzoek van de mededingingsautoriteit en de baggeroorlog de Nederlandse aannemerij bij internationale investeerders geen goed hebben gedaan. Het internationale imago van de sector helpt ook al niet. "Het cliché dat bouwers boeven en zwendelaars zijn, wordt weer eens bevestigd", reageert een beurshandelaar . "Denk daarbij alleen maar aan de steekpenningen die de Franse president Chirac van bouwbedrijven zou hebben aangenomen."

Analist Dirk Verbiesen van Van Lanschot Bankiers zegt geen aanleiding te zien om te veronderstellen dat er prijsafspraken zijn gemaakt. "Maar maak dat een onzekere belegger maar eens duidelijk", zegt hij. "Die eerste dagen regeert natuurlijk het sentiment", aldus Van de Bunt. "En dat is lastig te voorspellen. Je ziet het ook bij een aandeel als Stork. Als het sentiment ten aanzien van Nederlandse deelname aan de

bouw van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig JSF onzekerder wordt, zie je de koers direct reageren." Maar aan de andere kant bestaat volgens de ING Barings-analist de reële vrees dat bedrijven in de toekomst worden uitgesloten van deelname aan grote bouwprojecten. Ook hoge boetes die mogelijk voortvloeien uit de bouwfraude-affaire drukken de beurswaarde.

Heijmans kreeg de grootste koersklappen te verduren. Het aandeel daalde de afgelopen twee dagen met ruim 3,6% tot €25,80. DE Brabantse onderneming is relatief sterk vertegenwoordigd in de wegenbouw en kreeg eergisteren dan ook vrij veel bezoek. Bij vijf vestigingen van het Rosmalense bouwbedrijf kwamen rechercheurs de administratie doorzoeken. "Daar komt nog bij dat in de tv-beelden de Heijmans-kleuren oranje en geel overheersten", viel Verbiesen op.

Maar ook de aandelen van Volker Wessels Stevin en Bam NBM moesten de afgelopen dagen een stapje terug doen. Een aandeel Hollandsche Beton Groep is inmiddels te koop voor €20,75. Dat beleggers hun stukken HBG sinds deze week bij het Spaanse Dragados voor het bedrag van €21,25 kunnen aanbieden, legt dus geen bodem onder de prijs.

Nederlandse beleggers zijn wat nuchterder over de gevolgen van de bouwfraude. "Zij denken dat het zo'n vaart niet zal lopen en dat de gevolgen zullen meevallen", zegt Van de Bunt. "En operationeel gezien draait de sector goed", vult Verbiesen daarbij aan. "Ik moet ook nog zien wat er allemaal boven komt. Het is gevaarlijk wat er allemaal wordt gesuggereerd. Als ik alles moet geloven, leven de Nederlandse bouwers op een gigantische hoop zwart geld."

Een belegging in een van de bouwbedrijven bleek de afgelopen maanden overigens garant te staan voor een fenomenaal rendement. Wie begin dit jaar aandelen in bedrijven als Bam NBM, Heijmans of Volker Wessels Stevin kocht, pakte gemiddeld een koerssprong van meer dan 20%. Daarbij is het bod van het Spaanse Dragados op HBG niet meegerekend. Wordt dat daarbij opgeteld, dan komt de gemiddelde koersstijging nog een stuk hoger uit.

De winsten van de Nederlandse bouwbedrijven lieten de afgelopen jaren mooie stijgingen zien. Volgens Verbiesen komt dat niet doordat er prijsafspraken werden gemaakt of te hoge prijzen in rekening werden gebracht, maar doordat de meeste bedrijven hun marges wisten te verbeteren en omdat de infrastructurele markt er goed bij lag.

"Bouwbedrijven hebben bovendien meer vat gekregen op het aansturen bouwprocessen. Daarnaast zijn risico's ten aanzien van bouwprojecten veel vaker op het bordje van de bedrijven terechtgekomen. Er worden meer prestatiecontracten afgesloten en bedrijven krijgen een bonus als ze eerder klaar zijn. Die voordelen worden direct toegevoegd aan de winst." Vooral bedrijven als Bam NBM, Heijmans en Volker Wessels Stevin wisten hun winstcijfers volgens de Van Lanschot-analist daardoor te verbeteren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 21 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.