De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 21 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  IMF voorspelt sterk herstel
van Amerikaanse economie

Van onze correspondent

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
De relatief hoge dollar blijft een groot gevaar voor de wereldeconomie. (Foto: REUTERS)
BRUSSEL/WASHINGTON - Volgens het Internationale Monetaire Fonds (IMF) gaat de Amerikaanse economie het dit jaar een stuk beter doen dan tot voor kort was gedacht. De relatief hoge dollar blijft wel een risico voor de wereldeconomie als geheel.

Dat blijkt uit vroegtijdig gelekte kopieën van de 'World Economic Outlook' (WEO) het spoorboekje van de wereldeconomie dat het IMF tweemaal per jaar in ge-update vorm publiceert.

Uit de WEO die in april bij de voorjaarsvergadering van het IMF pas bekend had moeten worden, blijkt dat de Amerikaanse economie dit jaar 1,4% gaat groeien en liefst 3,8% in 2003.

"Als deze cijfers werkelijkheid worden, dan hebben de gebeurtenissen na de elfde september voor de lichtste recessie gezorgd die de VS ooit heeft getroffen", aldus het Internationale fonds. In de vorige WEO, die in december vorig jaar voor de laatste maal is aangepast, werd nog gesproken van een groei van 0,7% voor de VS dit jaar. Japan blijft echter een zorgenkind, het land komt nauwelijks uit de startblokken doordat het bankwezen nog steeds zucht onder een slechte leningenportefeuille. Het IMF komt dan ook niet verder dan 0,8% groei in 2003 en een krimp van 1% voor dit jaar. Voor de wereldeconomie als geheel ziet het IMF 2,5% groei, maar daarbij wordt wel aangetekend dat er tegen het einde van het jaar een belangrijke groeiversnelling komt.

"Wij hebben goede redenen om aan te nemen dat de wereldeconomie in de laatste maanden van het lopende jaar duidelijk aan gaat trekken", aldus het IMF. De eurozone begint dit jaar bescheiden (1,2%) maar moet tegen het eind van het jaar ook weer op 2,5% groei of meer zitten. Voor 2003 wordt dan 2,8% verwacht. De Duitse economie, de grootste binnen de eurozone, zal volgens het IMF dit jaar 0,7% groeien en volgend jaar met 2,5%. Een van de zes grote Duitse onderzoeksinstituten, IWH in Halle, kwam gisteren met soortgelijke uitkomsten. De Duitse economie zal volgens dit instituut dit jaar niet met 0,6 maar met 0,8% groeien en volgend jaar met 2,6%. In de laatste maanden van dit jaar is zelfs even een percentage van 4% mogelijk, aldus IWH. Maar dan zou de groei weer afvlakken omdat de Europese Centrale Bank dan gedwongen is de rente te verhogen.

De Amerikaanse centrale bank, de FED, liet eerder deze week al weten de rente voorlopig ongemoeid te laten omdat de groei voldoende aantrekt. Daarmee lijkt het dieptepunt in renteland nu echt wel bereikt. De grootste gevaren die de wereldeconomie nu nog bedreigen, zijn volgens het IMF de zwakke Japanse economie, de relatief te sterke dollar, het Amerikaanse handelstekort en de lage graad van besparing in de VS. De eurozone wordt vooral bedreigd door het langzame Duitse herstel, alsook door structurele zwakheden zoals de rigide arbeidsmarkt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 21 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.