De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 21 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Europa krijgt steun in
staalconflict met VS

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - Gisteren, op de dag dat de Verenigde Staten begon met het leggen van importheffingen tot 30% op buitenlands staal, heeft de EU van drie landen steun gekregen voor wat betreft haar formele klacht tegen de VS bij de wereldhandelsorganisatie (WTO) in Genève. Japan, Zuid-Korea en Zwitserland lieten weten de Amerikaanse beslissing eveneens te gaan aanvechten.

De EU mikt vooral op compensatie van de VS voor andere delen van de Europese industrie, ter waarde van de enkele honderden miljoenen dollars die men derft omdat geen staal meer kan worden geëxporteerd naar de VS. De Amerikanen weigeren vooralsnog te betalen.

Intussen dijt de 'staaloorlog' die de VS hebben ontketend om de eigen verouderde staalindustrie te beschermen, steeds verder uit. China stuurde gisteren een delegatie naar Washington en behoudt het recht voor ook een klacht bij de WTO in te dienen als die besprekingen falen. Door de maatregelen dreigt 30 miljoen ton staal de VS niet meer in te mogen en derhalve gedumpt te worden op markten buiten de VS, zoals de Europese.

Een woordvoerder van de Europese Commissie zei gisteren dat de EU "binnen enkele dagen" haar antwoord klaar zal hebben op de Amerikaanse maatregelen en daar hoort het afschermen van de Europese markt bij voor een plotsklaps excessief toenemend staalaanbod, mocht zich dat gaan voordoen.

Volgens de EU geven de WTO-regels de VS alleen het recht heffingen in te stellen als er een plotse overstroming van de markt is, maar de heffingen werden ingesteld op een tijdstip dat de Europese staalexporten naar de VS juist afnamen. Alles bij elkaar hebben de VS volgens de Europese Commissie tien WTO-regels met voeten getreden.

Als de klagende landen en de VS er tijdens een eerste onderhandelingsronde niet uitkomen, kan de WTO een arbitragepanel benoemen. Dat kan echter wel een jaar gaan duren en in de tussentijd ondervindt de langzaam herstellende wereldeconomie schade van de handelsoorlog, alsmede de in Qatar gestarte nieuwe WTO-ronde om de wereldhandel vrijer te maken.

De VS hebben inmiddels laten weten er niets voor te voelen enige compensatie te betalen voor de naar schatting $300 miljoen die de Europese staalindustrie derft omdat niet meer afgezet kan worden in de VS. Daarmee wordt de druk op de commissie verhoogd om tegenmaatregelen te nemen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 21 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.