De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 21 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Eerdere winst smelt weer
   
 

AMSTERDAM - Zat dinsdag Beursplein 5 nog in de lift, gisteren moest alle winst - en iets meer - weer worden ingeleverd. Dit had vooral te maken met de angst van Amerikaanse beleggers dat een renteverhoging in het verschiet ligt. Wall Street opende daardoor gisterenmiddag in de min en dat deed ook de koersen in Amsterdam geen goed. De AEX daalde 0,9% naar 521,88, de Midkap ging 0,4% terug op 517,53.

De meeste fondsen in de toonaangevende AEX sloten de dag gisteren af met verlies. Positieve uitzondering was KPN, dat 7,6% klom op €5,68. Beleggers blijken opgelucht omdat BellSouth niet langer van plan is zijn KPN-aandelen op de markt te dumpen. Dinsdagavond werd bekend dat BellSouth haar 9,4%-belang via UBS Warburg heeft verkocht aan grote beleggers.

Analisten hanteren bovendien gunstiger vooruitzichten voor KPN, nadat het telecomconcern dinsdag nog een miljardenverlies bekendmaakte. Blijkbaar boezemt de strategie van topman Scheepbouwer beleggers vertrouwen in. Effectenbank Stroeve meent dat de telecommer op de goede weg is en handhaaft het advies 'houden'.

Na KPN stond modeketen Gucci op de lijst van de stijgers, zij het dat het bedrijf relatief slechts met 0,9% steeg (naar €103,10).

Ook de chemieconcerns bleven gisteren redelijk overeind, zowel Akzo Nobel als DSM schreef een kleine winst bij. Akzo steeg 0,3% naar 52,50, DSM ging eveneens met 0,3% omhoog (€46,81).

Verder waren het vooral de dalers die in het oog sprongen. ASML en Philips zaten in de hoek waar de hardste klappen vielen. De chipmachineproducent moest 4,6% terug op €27,06 en het elektronicaconcern liet een veer van 3,7% liggen op €32,86. Een handelaar verwees als verklaring naar een bericht dat chipfabrikant Intel in het tweede kwartaal minder omzet tegemoet kan zien.

Ook de financiële waarden hadden gisteren geen goede dag. Aegon ging 1,9% in koers omlaag op €27,76. Fortis zag de koers naar €25,30 dalen, een verlies van 1,2% en ABN Amro (0,5% lager op €21,54) en ING (0,5% lager op €30,40) deden het niet veel beter.

Automatiseerder Getronics daalde mee bij de malaise in de technologiehoek. Het aandeel sloot 2,3% lager op €3,83. Ook Numico zakte gisteren weg. Het aandeel leverde 2,1% in op €32,50. Dinsdag was het voedingsconcern nog een van de grootste stijgers. Grote aan- en verkopen zouden het verschil in koers kunnen verklaren.

De Belgische krant De Financieel Economische Tijd meldde gisteren een plotseling oplaaiende liefde tussen de grote uitzenders Adecco, Manpower, Vedior en Randstad. Manpower zou geïnteresseerd zijn in een fusie met Randstad of Vedior. Effectenbank Stroeve vindt van de laatste twee Randstad meer voor de hand liggen.

De markt dacht er kennelijk anders over als je ervan uit- gaat dat fusiegeruchten de koers opstuwen. Niet Randstad (0,8% lager naar €18,06), maar Vedior veroverde terrein met een koerswínst van 0,8% op €15,60.

De fusiegeruchten vielen echter in het niet bij de impact die Laurus in de Midkap maakte. De Midkapper maakte voorbeurs zware verliezen bekend over het afgelopen jaar. Het nettoverlies liep op tot maar liefst €442 miljoen, tegen een verlies van €53 miljoen een jaar eerder. Het vermogen van Laurus is inmiddels €176 miljoen negatief en daarmee rijp voor het strafbankje op Euronext.

De beursorganisatie geeft het bedrijf echter nog even het voordeel van de twijfel omdat de supermarktketen een flinke herstructurering heeft ingezet. Bovendien is er een aandelenemissie aanstaande. De accountant weigert daarentegen een verklaring over de cijfers te geven.

Laurus-topman Hessels sprak van een desastreus jaar en beleggers waren het gisteren met hem eens. De koers gleed 15,3% weg naar €1,60.

Versatel, dat de presentatie van de jaarcijfers onlangs twee weken uitstelde, komt vandaag met de cijfers. Beleggers toonden zich gisteren optimistisch: met een koerswinst van 10,5% op €0,74. Daarmee was Versatel de sterkste stijger bij de middelgrote fondsen in de Midkap. Raambekleder Hunter Douglas volgde met een plus van 4% op €31,77.

Het technisch installatieconcern Imtech heeft het Duitse HSC Regelungstechnik voor €5 miljoen overgenomen. De aankoop zal direct bijdragen aan de winst per aandeel, zo meldde Imtech. Beleggers leken daar minder zeker van. Imtech verloor 1,8% op €22,61. Marktonderzoeker Emis, onder meer bekend van Interview, heeft uitstel van betaling aangevraagd en gekregen. Aan een doorstart van delen van de onderneming wordt gewerkt. Emis daalde op de beurs met 56% naar €0,66.

De dienstverleners Frans Maas (Logistiek) en Simac Techniek (ict) maakten gisteren de cijfers over 2001 bekend. Beide bedrijven moesten dit bekopen met een koersdaling:

Frans Maas met 1,7% op €22 en Simac 8,4% op €1,75. Frans Maas heeft een lagere nettowinst, Simac maakt verlies, waar het bedrijf het jaar ervoor nog winst boekte.

Manno van den Berg



 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 21 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.