De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 21 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Miljoenenclaim voor bestuur
failliete garantieverzekeraar

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
De rechtbank in Zutphen besluit binnenkort over vervolging van de Arnhemse verzekeraar. (Foto: ANP)
AMSTERDAM - De directie van de vorig jaar omgevallen Arnhemse verzekeringsmaatschappij Verzekerd Keur is door de curator wegens onbehoorlijk bestuur aansprakelijk gesteld voor de geschatte schade van in totaal €90 miljoen. Het faillissement heeft tienduizenden consumenten gedupeerd.

Ook de betrokken accountant, het makelaarsbedrijf AON en de op Bermuda gevestigde herverzekeraar Scandinavian Re kunnen op forse claims rekenen.

Het omstreden Verzekerd Keur (VK) verkocht eind jaren negentig onder meer geld-terug-garanties bij de aanschaf van keukens en andere duurzame gebruiksartikelen. De afnemers van de garantiecertificaten werd daarbij, na betaling van een premie, in het vooruitzicht gesteld dat zij het oorspronkelijke aankoopbedrag van hun aanschaf na vijf of tien jaar terug zouden krijgen. Bovendien verkocht VK garantieverzekeringen in de bouwwereld en voor grote industriële projecten.

Afgelopen jaar viel het verzekeringsbedrijf om, nadat onder meer gebleken was dat er geen enkele dekking bestond voor de vele tienduizenden verkochte garantieverzekeringen. Ook bleek dat de onderneming opereerde als verzekeringsmaatschappij, zonder de daarvoor benodigde vergunning in huis te hebben. De naar schatting 45.000 polishouders kunnen daardoor fluiten naar hun centen.

Het faillissement heeft inmiddels ook een strafrechtelijk staartje. Ruim twee jaar geleden startte het Interregionaal Fraudeteam Oost-Nederland een onderzoek naar mogelijke strafbare handelingen die bij VK plaatsvonden. Aanleiding vormde een aangifte door de Belgische verzekeraar AGF De Schelde, dat zonder het te weten via VK risicodrager was van een Belgische steenkolenmijn waar zich in 1997 een grote schade voordeed. Morgen overhandigt het fraudeteam de resultaten van dat onderzoek aan het Openbaar Ministerie (OM) in Zutphen. Binnen enkele maanden zal het OM een besluit nemen over een mogelijke strafrechtelijke vervolging.

P. Gunning van CMS Derks Busmann, curator in het faillissement, verwacht dat de bestuurders van het verzekeringsbedrijf vervolgd zullen worden op grond van verdenking van valsheid in geschrifte, oplichting en overtreding van de Wet Toezicht Verzekeringsbedrijf. De curator heeft daarom eerder deze week de feitelijk bestuurder van VK, Ronald van Keulen, aansprakelijk gesteld voor het miljoenentekort in het faillissement.

Het Arnhemse bedrijf deed volgens curator Gunning polishouders geloven dat de risicio's ondergebracht werden bij 'gerenommeerde verzekeringsmaatschappijen'. Hoewel er inderdaad een achterliggende risicodrager was (Scandinavian Re, gelieerd aan de Zweeds-Zwitserse multinational ABB en gevestigd op het belastingvriendelijke Bermuda) kon daar feitelijk nooit geclaimd worden. Geheim bleef namelijk dat VK daarmee was overeengekomen nooit aanspraak te zullen maken op een uitkering (een zogeheten hold harmless verklaring). Ook Scandinavian Re wist volgens de curator van deze opzet en is daarom - evenals de betrokken makelaar AON - medeschuldig aan de oplichtingspraktijken van VK.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 21 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.