De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 21 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Beurswaakhond zet tanden
in spookbod op Haslemere

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Een overnamebod op vastgoedfonds Haslemere overrompelde gisteren de vastgoedmarkt. Het bod van €67 per aandeel overstijgt de eerdere bieding van het Israëlische-Amerikaanse Brack Capital. Eén probleem: niemand kent de Nederlandse nieuwkomer; Evia Real Estate.

Bovendien hebben 'de onbekenden' verzuimd de Autoriteit Financiële markten (AFM), de vroegere STE, in te lichten. De toezichthouder stelt een onderzoek in. "We gaan kijken wie erachter het bod zitten."

De financiële wereld zocht gisteren in de database verwoed naar twee namen: die van Evia Real Estate en die van het dochterbedrijf Vastgoedcomfort. Het persbericht waarin beide bedrijven hun bod van €67 per aandeel kenbaar maken - €3,25 hoger dan het bod van Brack Capital - verwijst namelijk alleen naar twee websites. Ingewijden in de vastgoedmarkt zeggen ondertussen de bedrijven niet te kennen. "Nooit van gehoord, is dat geen verzekeraar?"

Drie telefoontjes naar het op de websites van de bieders vermelde telefoonnummer - beide bedrijven hebben hetzelfde adres - werken weinig verhelderend. Integendeel. Evia verandert al naar gelang de medewerker die opneemt, in webdesigner, beheerder van domeinnamen tot "oh ja, vastgoedfonds". De enige constante lijn in de gesprekken is dat "er vandaag niet doorverbonden mag worden. Waarom weet ik ook niet."

Als vervolgens een van de medewerkers naar een website van Allbubbles, een webdesignbedrijf verwijst - dit blijkt ook op hetzelfde Amsterdamse adres gevestigd - nemen de vragen alleen maar toe.

Is hier sprake van een grap? "Nee, geen grap. We zijn een serieuze partij", stelt Hans Jurgens, die zichzelf voorstelt als financieel juridisch directeur van vastgoedfonds Evia. De overnamesom liegt er in ieder geval niet om. Evia wil in totaal €1,53 miljard voor Haslemere op tafel leggen. En de gang naar de bank zou daarvoor geeneens nodig zijn, zo meent de directeur.

Jurgens: "We hebben voldoende financiële relaties om dat bedrag op te kunnen hoesten. Het grote probleem is niet het geld, maar of het bod wordt aangenomen. Haslemere heeft zich al vrij ver gecommitteerd aan Brack Capital." Datzelfde zou volgens Jurgens voor grootaandeelhouder ABP (24,5%) gelden.

De interesse van Evia gaat uit naar de Britse vastgoedportefeuille van Haslemere, het voormalige Rodamco UK. Evia zou daarmee haar eigen portefeuille willen uitbreiden, die volgens Jurgens nu een waarde van €100 miljoen heeft. Haslemere is met een vastgoedbezit van bijna €2,5 miljard vele malen groter. Een beetje financiële hulp lijkt bij de overname dus wel welkom.

Over de geldschieters van Evia wil Jurgens echter niets kwijt. Wel stelt hij dat Evia al veel langer op Haslemere aast. "We werden eigenlijk verrast door het bod van Brack Capital. Daar hebben we niet op gerekend." Het bod is daarom vervroegd naar buiten gebracht, zo stelt de directeur. "We hadden liever eerst aan onze naamsbekendheid gewerkt."

Bij Haslemere houden ze alle opties open. Het vastgoedfonds benadrukt in een inderhaast geschreven reactie dat het de identiteit van Evia niet kent en dat er ook geen gesprekken zijn gevoerd. Haslemere kreeg maandag een e-mail met het bod, waarna het vastgoedfonds de bieders heeft uitgenodigd. Gisteren volgde het persbericht van Evia. Op de uitnodiging te komen praten is echter niets vernomen, aldus de verklaring van Haslemere.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
Chris Bartram, bestuursvoorzitterHaslemere, ondersteunt vooralsnog het bod van Bracken. (Foto: Roel Dijkstra)
Het vastgoedfonds onder de leiding van bestuursvoorzitter Chris Bartram blijft vooralsnog het bod van Brack steunen. "We hopen wel dat er snel duidelijkheid komt", zo stelt een woordvoerder. "Natuurlijk ook voor onze aandeelhouders." Brack meldde gisteren stoïcijns zijn bod gewoon gestand te zullen doen bij een aanmelding van 95% van de aandelen.

Het bizarre verloop van de bieding heeft ook de aandacht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) getrokken. De toezichthouder gaat het bod onderzoeken. "De twee bieders hadden hun bod vóór de publieke openbaarmaking via het persbericht bij ons moeten melden", stelt een woordvoerder. "Dat schrijven de beursregels voor." Het aandeel Haslemere schoot ondertussen gisterenochtend wel met €4 omhoog naar een koers van €67,15. Uiteindelijk sloot het vastgoed-aandeel op €64,30, 1,8% hoger. Kennelijk wachten de beleggers de ontknoping van het schimmenspel ook even liever af.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 21 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.