De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 21 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Hondengevechten
steeds populairder

   
 

door Maarten van Aalderen ROME - Dierenliefhebbers in Italië slaan alarm: jaarlijks bezwijken gemiddeld maar liefst 5.000 honden in clandestiene pitbullgevechten. Op strikt geheime plekken door het hele land, vaak in verlaten loodsen of garages, worden dagelijks honden op elkaar losgelaten waarbij de zwakste de strijd meestal niet overleeft.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x284, 12kb)
Pitbullterriėr (Foto: Emiel van Lint)
Door de spectaculaire groei de afgelopen tijd gaat het inmiddels om in totaal 15.000 honden per jaar, waarvan een derde bezwijkt aan de opgelopen wonden.

De honden, meestal pitbullterriërs, soms dogo argentino's of rottweilers, worden van te voren opgefokt om zo agressief mogelijk de strijd aan te gaan. Ze worden dagenlang opgesloten in donkere ruimtes, in zakken gestopt en met knuppels geslagen. Ook krijgen ze elektrische stroomstoten en drugs toegediend zodat ze agressiever worden.

Voor de dierenbeulen is het een goudmijn, want er wordt voor grof geld gegokt. Er is een geldsom van meer dan 750 miljoen euro mee gemoeid. De hondengevechten begonnen in Sicilië en Campania, waar de plaatselijke maffiosi een nieuwe markt hadden gevonden. De afgelopen jaren zijn de clandestiene gevechten uitgebreid naar regio's in Midden en Noord-Italië.

De politie komt via verschillende sporen meestal achter de plekken waar hondengevechten hebben plaatsgevonden. Allereerst door de signalementen van buurtbewoners die vele auto's met pitbulls langs zien komen of jongens die trots rondlopen met gewonde pitbullterriërs die de strijd hebben overleefd.

Maar ook treft de politie steeds vaker kadavers van honden aan tussen het vuilnis in de containers of op afgelegen plekken. Recent werd bijvoorbeeld een herdershond gestolen die braaf voor de deur van een winkel op zijn baasje stond te wachten. Een paar dagen later werd hij in een dennenbos in de buurt dood aangetroffen met losgerukte hoektanden. "Dat gebeurt steeds vaker. Vooral blinde-geleidehonden en waakhonden worden vaak gestolen. Deze honden worden duidelijk gebruikt als prooi voor een gevechtstraining van een andere hond waar ze niet tegen mogen reageren", aldus de politie. "Daar komt nog bij dat de gevechtshonden ook voor kinderen een gevaar kunnen zijn."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 21 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.