De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 21 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Aanzet tot vredesoverleg

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - Ondanks een bloedige Palestijnse aanslag op een bus waarbij naast de zelfmoordenaar zeven mensen omkwamen en enige tientallen gewond raakten, is gisteravond onder Amerikaans voorzitterschap toch een begin gemaakt met Israëlisch/Palestijnse besprekingen. Het gesprek moet leiden tot een staakt-het-vuren en een begin van iets dat op vredesbesprekingen lijkt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 28kb)
Een Israëlische soldaat loopt langs de door een bom uiteengereten bus. (Foto: REUTERS)
De aanslag nabij de stad Umm al Fahm waar veel Israëlische Arabieren leven, maakt nog eens duidelijk hoe moeilijk het geweld is in te dammen. Het drama kostte aan vier soldaten en drie burgers het leven.

De aanslag is opgeëist door de Islamitische Jihad, die zich samen met de Hamas-beweging steeds onafhankelijker van de Palestijnse leider Jasser Arafat opstelt. In een verklaring werd gesteld dat het een wraakneming is voor de door Israël omgebrachte leiders van de organisatie.

De Israëlische premier Ariel Sjaron stelde dat het incident nog eens aantoont dat Arafat nog steeds niet gelooft in een diplomatieke oplossing en hoopt door geweld zijn doel te bereiken. Het Palestijnse leiderschap veroordeelde de aanslag weliswaar, maar dat is volgens Sjaron slechts om de Amerikaanse onderhandelaars zand in de ogen te strooien.

Sjaron liet zich gisteren niet uit zijn tent lokken over een eventuele Israëlische reactie.

Ontmantelen

De Amerikaanse bemiddeling is juist bedoeld om het gebruikelijke mechanisme van 'actie-reactie' te doorbreken. Probleem daarbij is dat van beide partijen nogal wat wordt verwacht. Zo moet Arafat gezochte terroristen arresteren en organisaties als Hamas, de Islamitische Jihad en zijn eigen Al-Aksa-brigades ontmantelen en illegale Palestijnse wapens in bezit nemen.

Bovendien is de weerstand onder de Palestijnse bevolking tegen wat zij als een knieval tegenover Israël beschouwen groot. Van Palestijnse kant wordt gespeculeerd dat Arafat in een toespraak tot zijn bevolking een dramatische oproep tot een staakt-het-vuren zal doen.

Als beloning voor zijn inspanning mag Arafat een ontmoeting hebben met de Amerikaanse vice-president Dick Cheney. Het is voor het eerst dat Arafat met zo'n invloedrijke Amerikaan zal spreken sinds Bush aan de macht kwam.

Er wordt gespeculeerd dat Arafat Cheney maandag in Caïro ontmoet, waarna hij door zal reizen naar de Arabische top in Beiroet waar een vredesplan van Saoedi-Arabië zal worden besproken.

Van Sjaron wordt verwacht dat hij zijn troepen terugtrekt tot waar ze waren voor het begin van de 'Al-Aksa Intifada' in september 2000 en dat alle wegversperringen en blokkades rond Palestijnse dorpen en steden worden opgeheven. Hem als 'havik' zal dat moeilijk vallen.

Minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) heeft Arafat gisteren telefonisch op het hart gedrukt serieus werk te maken van het oppakken van terroristen en het in beslag nemen van wapens.

Volgens Van Aartsen zou Arafat een grote vergissing begaan als hij denkt dat de Palestijnen door de zaak te vertragen meer concessies van Israël kunnen lospeuteren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 21 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.