De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 20 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Concern lijdt in Spanje verlies van ruim €100 miljoen
Investeringsclub CVC wil
Spaanse tak Laurus kopen

   
 

AMSTERDAM - Investeringsmaatschappij City Venture Capital (CVC) brengt nog deze week een bod uit op de Spaanse activiteiten van het noodlijdende supermarktconcern Laurus. Wanneer de grootgrutter dit bod accepteert, betekent dit dat de Spaanse keten afzonderlijk wordt verkocht en de Franse gigant Casino dus niet de gehele Laurus-organisatie in haar bezit krijgt.

Dit melden goed ingevoerde bronnen bij het supermarktconcern. Over de 700 Spaanse El Arbol-supermarkten doen inmiddels de wildste verhalen de ronde. Duidelijk is dat de cijfers die vandaag gepresenteerd worden er niet om liegen. De organisatie heeft in 2001 in Spanje een nettoverlies geleden van ten minste €100 miljoen, zo blijkt uit een nog vertrouwelijk onderzoek van accountantskantoor KPMG.

CVC is de tweede participatiemaatschappij die het oog heeft laten vallen op Laurus. Eerder al liet het Amerikaanse KKR weten interesse te hebben. Deze onderhandelingen zijn echter op niets uitgelopen. Volgens een ingewijde had CVC maandag een definitief bod moeten neerleggen, maar is inmiddels door de organisatie een time-out aangevraagd. Over de hoogte van het bod is vooralsnog niets bekend. Robert-Jan van Ogtrop, partner van CVC, is uiterst terughoudend over de plannen die zijn maatschappij heeft met de Spaanse activiteiten van Laurus. Volgens een andere, goed ingevoerde bron geldt dit niet voor de Spaanse tak van de investeringsmaatschappij. Die zouden nog altijd nauw contact met Laurus hebben en deze week met een definitief bod komen. "CVC heeft gevraagd of hun bod serieus zou worden genomen", zo meldt de bron. "Laurus heeft hierop bevestigend geantwoord." Javier de Jaime, die voor CVC-Spanje verantwoordelijk is voor deze zaak, was niet voor commentaar bereikbaar.

Net zo snel als het management in Nederland wisselt, wordt er ook in Spanje met directeuren geschoven; met het enige verschil dat Laurus zich over deze wisselingen stil houdt. In juni 2000 werd de toenmalige topman van de organisatie in Spanje, Jan van Rooten, naar huis gestuurd en vervangen door de Spanjaard Jorge Ferre. Van Rooten kreeg een zak met geld mee, en Ferre, nog een vriendje van de toenmalige bestuursvoorzitter Ole van der Straaten, moest de puinhoop opruimen. Vorige week woensdag is Ferre, nadat hij zich eerst op aanraden van Laurus ziek had gemeld, ontslagen door de interim-bestuursvoorzitter Jan Michiel Hessels, die tegelijkertijd Pedro Ibeas als nieuwe topman heeft benoemd. De 57-jarige Ibeas werkt al 8 jaar voor de supermarktonderneming in Spanje. Van Rooten is enkele maanden geleden teruggehaald en is er nu als adviseur werkzaam.

Vandaag komt de grootgrutter met de jaarcijfers. Vooral de resultaten in Spanje vallen vies tegen, blijkt uit het KPMG-rapport. Zo boekte de Spaanse tak een negatief operationeel resultaat van €58 miljoen, aanzienlijk meer dan de verwachte €36,6 miljoen. De omzet daalde met een kleine 5% naar €911 miljoen, terwijl er in 2001 negen winkels bij de Spaanse keten zijn gevoegd. Het nettoverlies pakt aanzienlijk hoger uit en bedraagt maar liefst ruim €100 miljoen, in 2000 was dat nog €16 miljoen.

Van Rooten wil niet reageren op deze dramatische cijfers. Ook wil hij niets kwijt over de interesse van CVC voor de Spaanse activiteiten. Wel is hij bereid tekst en uitleg te geven over het hoe en waarom van het Spaanse drama. "Eind 1998 en begin 1999 zijn er in een korte tijd erg veel overnames gedaan. Daarnaast is er in diezelfde periode geld dat gereserveerd was om structureel onrendabele winkels te sluiten of af te stoten gebruikt om een Konmar-sausje over de Spaanse winkels te smeren. Zo'n 80% van de 700 supermarkten heeft toen de kleuren zwart, geel en groen gekregen." Volgens de huidige adviseur is dit echter nog niet alles. "Eind 1999 en begin 2000 is de Spaanse tak verstoten geweest van management informatie. Er werd een nieuw softwaresysteem geïnstalleerd (SAP). Terwijl dit nog niet werkte was het oude systeem al de deur uit. Kortom: Er is veel te veel tegelijkertijd gebeurd."

Laurus zegt €340 miljoen nodig te hebben om de zaak daar te herstructureren. "Dat is veel te veel", menen ingewijden. "€60 miljoen is meer dan voldoende", zegt een van hen. Volgens een andere bron binnen de organisatie zit in die €340 miljoen ook geld dat al in Spanje is besteed. Het zou gaan om €200 miljoen dat de Spaanse winkels de afgelopen jaren van het moederconcern hebben geleend. Laurus wordt binnenkort voor deze lening betaald in nieuwe aandelen van de Spaanse dochter; die verbetert daarmee de solvabiliteit. Blijft over €140 miljoen om alle zaakjes weer op orde te krijgen. "Nog te veel, maar komt in ieder geval meer in de buurt"."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 20 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.