De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 20 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Pensioenlast drukt winst SNS

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De nettowinst van SNS Reaal Groep is vorig jaar met 7,8% gedaald naar €165 miljoen. De bankverzekeraar heeft vooral in het bankbedrijf een veer moeten laten. Zo weegt een extra bijdrage aan het pensioenfonds van €22 miljoen hier zwaar in de verlies- en winstrekening.

De nettowinst van het bankbedrijf over 2001 kwam uit op €93 miljoen, een daling van 10,6%. Lagere provisie-inkomsten uit effectentransacties - ook in de eerste maanden van 2002 trokken die niet aan - spelen hierbij een rol. SNS bank ontving over 2001 €69 miljoen aan provisie, 22,5% minder dan in het jaar ervoor. Maar vooral de bijdrage aan het pensioenfonds weegt zwaar. Rien Hinssen, voorzitter van de hoofddirectie van de SNS bank én voorzitter van het pensioenfonds spreekt van een "behoorlijke additionele pensioenlast".

De extra injectie is allereerst nodig omdat de pensioenleeftijd bij SNS van 65 naar 62 jaar is verlaagd. Hinssen: "Daarvoor is een extra buffer in het fonds nodig". Bovendien zijn de beleggingsopbrengsten van het pensioenfonds tegengevallen. Ze bleken onvoldoende om de pensioenuitkeringen - die volgen normaliter de prijsindex - te verhogen. Hinssen: "Die verhoging is voorwaardelijk. Er moeten voldoende middelen zijn en die waren er niet. Als werkgever hebben we daarom bijgestort." Enkele, over het algemeen kleine pensioenfondsen, hebben voor ophef gezorgd door de inflatiecorrectie achterwege te laten. Bij SNS is dat nu dus voorkomen.

Netto komt de kapitaalinjectie voor het pensioenfonds neer op €14 miljoen, rekent Hinssen voor. "Zonder die bijdrage zou de nettowinst (van de bank, red) met 3% zijn gestegen." Voor Hinssen reden om te spreken van "een bevredigend jaar als je de eenmalige zaken niet meetelt". Want ook SNS Reaal Invest, de investeringspoot van de bankverzekeraar, kampte met eenmalige tegenvallers. Zo werd er op de deelnemingen onder de noemer venture capital €16,9 miljoen afgeschreven. Tevens is er een voorziening van €13,7 miljoen voor uitstaand consumptief krediet genomen. De winst van de investeringspoot daalde daarmee met 13,3% naar €26 miljoen.

Het verzekeringsbedrijf van SNS Reaal (Hooge Huys) ging het wel voor de wind. Het resultaat ging hier 15,4% omhoog naar €90 miljoen. Dit is het gevolg van hogere premie-inkomsten en lagere lasten.

SNS Reaal waagt zich niet aan uitspraken over de winstverwachting voor 2002. Hinssen: "We zeilen nu in iets minder mooi weer. Dat zal nog even aanhouden."

De SNS-bankier sprak gisteren zijn ongenoegen uit over de verplichting om met ingang van 1 juli 2002 de tarieven voor het binnenlands en buitenlands betalingsverkeer gelijk te trekken. Pinnen in het buitenland zou dan net als in Nederland - nu gratis - getarifeerd moeten worden. "Dit terwijl buitenlandse banken ons wel kosten berekenen", aldus Hinssen. Zijn bank overweegt daarom ook in Nederland kosten van pinnen in rekening te brengen, afhankelijk van het aantal transacties. "Maar we zijn er nog niet uit."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 20 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.