De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 20 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Wolters Kluwer legt de lat
lager na tegenvallend jaar

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Wolters Kluwer is voorzichtig geworden na in 2001 matig te hebben gepresteerd. Het uitgeverijconcern verwacht dat de winst vóór afschrijving van goodwill en buitengewone baten dit jaar met 7 tot 9% gaat stijgen. Dat is lager dan de 10%-winstgroei die bestuursvoorzitter Rob Pieterse afgelopen zomer beleggers nog in het vooruitzicht stelde voor 2002.

Pieterse erkende gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers dat het winstdoel voor dit jaar aan de behoudende kant is. "Maar we hebben er bewust voor gekozen te investeren in nieuwe producten. Dan dien je een afweging te maken tussen het streven naar winst op de korte termijn of groei op de langere termijn. In 2003 moet een winstgroei van 10% weer haalbaar zijn."

Wolters Kluwer heeft in 2000 besloten het roer drastisch om te gooien, en binnen een periode van drie jaar €250 miljoen te investeren in nieuwe (elektronische) uitgaven. Deze strategie werpt nog weinig vruchten af. Zo is de autonome omzetgroei vorig jaar met slechts 2% toegenomen.

Volgens Pieterse heeft de afkoelende economie in Noord-Amerika en Europa eveneens de groei van Wolters Kluwer dwarsgezeten.

Ook zijn sommige nieuwe projecten voortijdig afgeblazen. "Niet alles lukt nu eenmaal", verklaarde de bestuursvoorzitter.

Wolters Kluwer heeft vorig jaar aangekondigd vanaf 2003 jaarlijks een autonome omzetgroei van minimaal 6% te willen boeken. "Het valt nog maar te bezien of we dat volgend jaar gaan halen", zei Pieterse gisteren over dat doel. "Het zou mooi zijn als het lukt."

Ondanks alles blijft Wolters Kluwer gericht op groei. Volgens Pieterse zijn dit jaar in Duitsland overnames te verwachten op het gebied van fiscale en juridische uitgaven. In totaal heeft het uitgeverijconcern €1 miljard in kas voor acquisities.

De top van Wolters Kluwer lijkt de problemen bij de divisie Health & Science onder controle te hebben gekregen. Na een teleurstellend eerste halfjaar is afgelopen september de leiding van deze divisie vervangen. Dit heeft geresulteerd in betere resultaten. Terwijl Health & Science de autonome omzetgroei over de eerste zes maanden zag kelderen, is dit resultaat over het hele jaar toch nog met 2% gestegen.

De divisie Health & Science gaat zich richten op medische uitgaven. Wolters Kluwer maakte daarom gisteren bekend dochteronderneming Kluwer Academic Publishers van de hand te willen gaan doen. Dit onderdeel is gevestigd in Dordrecht, telt 600 medewerkers en draait jaarlijks een omzet van €170 miljoen.

Volgens Pieterse behaalt Kluwer Academic Publishers goede winstmarges. "De kopers zullen daarom wel in de rij staan", zei hij met een lach.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 20 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.