De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 20 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Fed remt opmars Dow
   
 

NEW YORK - De Amerikaanse effectenbeurzen hebben gisteren een deel van hun koerswinst moeten inleveren na het rentebesluit van de Federal Reserve (Fed). Het stelsel van centrale banken in de VS gaf door de aantrekkende economie voor het eerst in tijden een signaal af dat kan wijzen op een toekomstige renteverhoging.

De Dow Jones-index sloot 0,5% hoger op 10635,25. Technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2% hoger op 1880,87. Eerder op de dag hadden de indices hoger gestaan.

De Fed liet gisteravond, zoals verwacht, het rentetarief van 1,75% onaangetast, maar waarschuwde voor het eerst sinds lange tijd weer voor het gevaar van inflatie als gevolg van het tempo waarin de economie groeit. En dat wordt in beurskringen terstond als een signaal opgevat voor een mogelijke rentestap naar boven.

Officieel heet het dat het risico van economische zwakte op dit moment even groot is als de dreiging van inflatoire pressie. Daarmee breekt de Fed met het beleid van de afgelopen vijftien maanden, waarin op agressieve wijze de rente werd teruggeschroefd om de in een recessie verkerende economie nieuw leven in te blazen. In elf opeenvolgende stappen ging het belangrijkste rentetarief omlaag naar het laagste niveau in 40 jaar tijd.

Fed-voorzitter Alan Greenspan verklaarde onlangs al tegenover het Amerikaanse Congres dat de economie bezig is om uit het dal te klimmen. Deze week lieten de zakenbanken Merrill Lynch en Salomon Smith Barney weten rekening te houden met een flinke stijging van de bedrijfswinsten. De banken voorspellen dat de economie in het vierde kwartaal zou kunnen groeien met zo'n vijf procent op jaarbasis. Analisten verwachten nu op zijn vroegst in mei of juni een bescheiden renteverhoging.

Bedrijvennieuws kwam van Hewlett-Packard (-2,3% op $18,80). Topvrouw Carly Fiorina van het Amerikaanse computerconcern claimde gisteren de overwinning in de overnamestrijd met Compaq (+7,5% op $11,14). Volgens Fiorina bevestigt een voorlopige uitslag dat een meerderheid van de eigen HP-aandeelhouders voor de deal is. De officiële uitslag wordt over enkele weken verwacht.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 20 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.