De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 20 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  beurs in afwachting rentebesluit VS hoger
Wolters Kluwer
stelt teleur

   
 

AMSTERDAM - Renteverhoging in de Verenigde Staten of niet, de Amsterdamse effectenbeurs voer gisteren een eigen koers. Over een breed front konden koerswinsten worden genoteerd, zij het dat ze doorgaans nog bescheiden van aard waren. De AEX-index sloot de dag af met een winst van 4,26 punten op 526,76.

Een uitzondering op de positieve stemming vormde uitgever Wolters Kluwer. De onderneming kwam gisteren met de jaarcijfers. Die waren vrijwel conform de verwachtingen van analisten. De winst per aandeel (voor goodwill en buitengewone baten en lasten) steeg met 5% tot €1,54, slechts 1 eurocent boven de taxatie van de analisten van Effectenbank Stroeve.

Dat de koers niettemin zwaar onderuit ging kwam door de door de concerntop geschetste vooruitzichten. Die werden door analisten uiterst mager genoemd. Teleurgestelde aandeelhouders namen afscheid van het fonds, wat resulteerde in een €1,65 (6,37%) lagere slotkoers van €24,25.

Bij de financiële waarden deed opnieuw vooral Aegon het goed met een koersstijging van €0,60 tot €28,30. ING was hier goede tweede met een koerswinst van €0,32 tot €30,55. De Staat heeft gisteren zijn belang in ING verkocht. Het ging om ongeveer 3,8 miljoen beperkt royeerbare certificaten van preferente aandelen (0,8% van het kapitaal), die €13,7 miljoen opbrachten.

In de telecomhoek sloot Versatel 2 eurocent beter op €0,67 na aanvankelijk te zijn teruggezakt tot €0,63. Het bedrijf komt morgen met de jaarcijfers. Twee weken geleden werd gemeld dat er een vertraging tot tenminste deze week was. Dat had te maken met de onderhandelingen met obligatiehouders om een deel van de torenhoge schulden om te zetten in aandelen. Lopen die gesprekken op niets uit dan wordt voor het voortbestaan van het kabelbedrijf gevreesd.

Versatel zit op het strafbankje van de effectenbeurs omdat het een negatief eigen vermogen heeft. Als dat niet binnen drie maanden positief is, wordt het fonds verwijderd uit de Midkap-index. De zware rentelasten dreigen Versatel de nek te kosten. Jaarlijks is het bedrijf daarmee €150 miljoen kwijt. Versatel wil de obligatiehouders €280 miljoen geven en 130 miljoen nieuwe aandelen. De transactie kan alleen doorgaan als meer dan 90% van de obligatiehouders ermee instemt.

KPN was €0,06 in herstel op €5,28, na eerder op de dag op €5,37 te hebben gestaan. De eerste schok na het megaverlies van €7,5 miljard (het grootste verliescijfers, ooit door een Nederlandse onderneming gemeld) leek daarmee te zijn verwerkt. Topman Scheepbouwer verzekerde tijdens de presentatie van de jaarcijfers dat zijn concern nu weer op de goede weg is. Vorig jaar dreigde KPN nog door de torenhoge schulden van meer dan €25 miljard om te vallen. Netto zou de schuldenlast dit jaar onder de €15 miljard moeten kunnen komen, voorspelde hij. Ook analisten vatten voor het telecomconcern voorzichtig weer wat moed. Maar dat de situatie in de telecomwereld nog lang geen reden tot juichen geeft bleek gisteren uit de beslissing van Deutsche Telekom om voorlopig af te zien van de beursgang van T-Mobile International, de dochteronderneming in mobiele telefonie. Aanvankelijk wilde Deutsche Telekom dit bedrijf nog dit halfjaar naar de beurs brengen. Door het slechte beursklimaat levert dat echter veel te weinig op. Gewacht wordt op betere tijden, zodat de schuldenlast alsnog kan worden teruggebracht tot €50 miljard.

Met Corus wisten beleggers zich niet goed raad. De koers van het aluminium- en staalfonds herstelde zich aanvankelijk tot €1,41, maar daarna zakte de notering toch weer in tot €1,38, dat was per saldo toch weer 1 eurocent verlies. Maandag maakte het concern bekend de aluminiumtak in de etalage te hebben gezet. Dat leverde de nodige kritiek op; Corus zou met de verkoop van het tafelzilver slechts op korte termijn daar van profijt van hebben.

Voor de langere termijn zien analisten de toekomst echter somber in.

Voorlopig zal Corus de nodige last hebben van de staaloorlog tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Gesprekken tussen de EU en de Amerikanen hebben niets opgeleverd.

Adriaan Janszen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 20 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.