De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 19 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Krakers intimideren bejaarde
   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
De 78-jarige mevrouw Nieuwenhuis uit Arnhem heft haar armen uit wanhoop ten hemel.
AMSTERDAM - De 78-jarige Theodora Nieuwenhuis uit Arnhem is ten einde raad nu een groep van ongeveer tien jongeren haar leegstaande winkeltje onder haar woonhuis op brute wijze heeft gekraakt. De alleenstaande vrouw wil het pand verhuren, maar de krakers weigeren te vertrekken en dreigen haar voor de rechter te slepen als ze "te lastig" wordt. De vrouw wordt intussen geïntimideerd en is doodsbang.

De Arnhemse politie zegt "niets te kunnen ondernemen" omdat het winkeltje al meer dan een jaar leeg staat. Volgens politiewoordvoerder Jos Rouwen moet de bejaarde vrouw maar via de rechter een civiele procedure opstarten.

De vrouw kan echter een advocaat niet betalen omdat ze van een aow-uitkering leeft. Ze heeft inmiddels een zenuwinzinking gehad, is doodsbang dat de krakers haar iets aandoen en durft amper nog haar woning te verlaten. "Ik ben helemaal kapot", snikt ze, "hoe moet ik nu verder leven?" Haar makelaar N. Boerma vindt de handelwijze van de krakers onbeschoft en mensonterend. "De wet wordt schijnbaar door de krakers gedicteerd."

Theodora is al meer dan 46 jaar eigenaresse van het pand. Samen met haar inmiddels overleden man runde ze een kleine meubelzaak. "De krakers hebben zomaar alle sloten geforceerd om binnen te komen. Ze doen net alsof het hun huis is. Maar ik woon hier!"

De krakers hebben het winkeltje van de vrouw omgedoopt tot een 'alternatief dagcafé'. De groep was voorheen 'woonachtig' in het voormalig krakersbolwerk 'Het Katshuis', dat vorige maand door de ME werd ontruimd.

De krakers zeggen geen medelijden te hebben met de bejaarde vrouw. "Mevrouwtje moet niet zeuren. Wij hebben het recht dit pand te kraken. Politie en de officier van justitie vinden het allemaal prima. We doen toch niets fout?" zegt kraker Henk.

Volgens hem gaat het om een legale actie. We vinden het zonde dat zo'n mooie ruimte leegstaat." Ook kraakster Clara irriteert zich aan de zielige opstelling van de vrouw. "Sorry, ik heb geen medelijden met haar. Dan had ze het pand maar eerder moeten verhuren. Ze mag hier best koffie drinken."

In overleg met haar makelaar gaat de bejaarde onderzoeken of er toch geen alternatieven zijn om de brutale krakers uit haar eigen woning te zetten. "Er moet snel iets gebeuren, want dit houd ik niet vol."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 19 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.